Time management | Hoe doe je het?

Geschreven door: Leyla op 25 mei 2021

Timemanagement in a nutshell

Weer een chaotische dag, het lijkt alsof je nergens tijd meer voor hebt. Elke keer weer haasten of je komt vaak te laat in de vergadering omdat je telkens uitloopt. Je weet niet meer waar je aan moet beginnen en alles loopt gewoon in de soep.  Je kan zeggen ‘’Sometimes sits it with, and sometimes sits it against.’’ Helaas is sometimes in jouw geval bijna elke dag van toepassing. Herken jij jezelf hierin? Een belangrijke factor hierin is het niet goed kunnen indelen van je tijd, je time management. 

Wat is timemanagement? 

Heel kort gezegd is timemanagement het indelen van je tijd op zo’n manier dat je efficiëntie, productiviteit en effectiviteit verhoogt. Door doelgericht te plannen heb je meer tijd, meer rust en voorkomt nare situaties op je werk of in je privéleven.  

 ‘’Work smarter, not harder.’’ 

Waarom is time management zo belangrijk? 

Je zou zeggen dat het indelen van tijd geen probleem hoeft te zijn voor iemand die al een HBO of WO-studie achter de rug heeft en al jaren met deadlines te maken heeft gehad, maar uit ervaringen blijkt het tegendeel bewezen. Veel mensen geven aan tegen een burn-out aan te zitten. Eén van de redenen hiervoor is dat ze een enorme druk ervaren welke veroorzaakt kan worden doordat ze de touwtjes niet meer in handen hebt en steeds achterlopen met het werk waardoor er ook geen einde meer komt aan de hoeveelheid stress die ze ervaren. Naast een burn-out zijn er veel meer situaties waarin een slechte time management heel erg in je nadeel kan werken. 

Nadelen slechte timemanagement 

  • Tekort aan tijd met je familie en vrienden 
  • In de knoop komen met deadlines 
  • Je bent continu gestrest 
  • Het is een chaos in je hoofd en je weet niet meer waar mee te beginnen 
  • Confrontaties op het werk met collega’s of je baas 
  • Het missen van kansen 

Voordelen van goede time management 

  • Veel minder stress 
  • Efficiënter werken, dus uiteindelijk meer vrije tijd over 
  • Geen confrontaties met anderen, omdat jij iets niet af hebt of je afspraken niet na komt 
  • Je kan goed prioriteiten en grenzen stellen 

time management

Andere artikelen die jou ook nog interessant kunnen lijken!


Hoe kun je je time het beste managen? 

Je denkt nu vast leuk en aardig, maar hoe doe je dat nou echt? Er zijn echt heel veel factoren die je op weg zullen helpen waaronder: 

Motivatie 

Het is heel belangrijk dat je zelf de motivatie hebt om te beginnen met timemanagement. Dit betekent dat jouw chaotische ‘agenda’, waar je misschien al jaren aan gewend bent, plaats zal maken voor een agenda waarin alles gedetailleerd ingedeeld is in tijdsframes. Het zal in het begin moeilijk zijn om je eraan te houden, maar het is belangrijk om door te gaan tot het routine voor je wordt. 

Doelen stellen 

Kijk naar wat je moet doen. Scheid hoofd- en bijzaken en kijk naar de urgentie graad. Je kunt dit doen met onder andere het Eisenhouwer matrix, waar je straks meer over zal lezen.  

‘Nee’ zeggen 

Ben jij iemand die altijd iedereen wil helpen en dan uiteindelijk zoveel op je bord hebt dat je het zelf niet meer aan kan? Dan moet je leren om ‘nee’ te kunnen zeggen. Help je collega’s zoveel als mogelijk, maar laat het niet zo ver gaan dat jij er de dupe van wordt, want dan verschuift het probleem zich uiteindelijk alleen maar van de een naar de ander.  

To do 

Zet alles wat je moet doen op een rijtje. Dit kun je per dag, week of maand doen. Het is beter om in het begin behapbare stappen te maken en dus te beginnen met dag en daarna week schema’s. Het is belangrijk om niks over het hoofd te zien en (afhankelijk van je voorkeuren) ook je privé activiteiten op je to do lijst te zetten zo krijg je een duidelijk overzicht en kun je kijken naar wat wanneer moet gebeuren en hoeveel tijd het gaat kosten. 

Blijf reëel 

Blijf reëel, dit is een zeer belangrijk punt van time management. Het is in 9 van de 10 gevalleen zo dat er te weinig tijd is gepland voor de taken of activiteiten. Wanneer er iets uitloopt kan dit gelijk consequenties hebben voor je gehele schema van die dag of in ergere gevallen voor die hele week. Zorg dat wanneer je je to do lijst klaar heb je goed gaat kijken naar hoeveel tijd een bepaalde taak je gaat kosten. Wanneer je dit niet weet kun je een aantal keer de taak uitvoeren en bij houden hoeveel tijd het kost en een gemiddelde tijdsframe bepalen.  

Onvoorziene omstandigheden 

Je ontkomt er niet aan, als elke dag hetzelfde zou zijn zouden we een heel saai leven hebben. Het is daarom ook zeer aan te raden om in je planning rekening te houden met situaties die zich spontaan voor kunnen doen. Denk hierbij aan dat je auto het ineens naar de garage moet of dat er ineens iets is waar je met spoed heen moet. Er zijn ontelbare situaties, dus het is altijd goed een buffer in tijd te hebben waarin je toch al je werkzaamheden kunt afmaken.  

Communiceer 

Communication is key en niet voor niks. Het is belangrijk dat je collega’s, familie of vrienden op tijd op de hoogte zijn wanneer het je toch niet lukt om een deadline te halen of op een activiteit/evenement aanwezig te zijn. Dit voorkomt onnodige confrontaties en vermindert op deze manier ook veel stress.  

Wat is de Eisenhower matrix 

Eerder heb je de term al voorbij zien komen. De Eisenhower matrix is een hulpmiddel om je to do lijst in te kunnen delen op urgentie en hoe belangrijk iets is. Heb je meerdere taken, dan geeft deze matrix je de mogelijkheid om al je taken in te plannen op een efficiënte, doelgerichte en productieve manier. 

Je kunt in de matrix de taken een urgentie gradatie geven en kijken naar hoe belangrijk het is. Je kan dan in het tabel volgen wat je dan met de desbetreffende actie moet doen. Deze matrix is een ondersteuning en is afgestemd op jou persoonlijk, omdat jij bepaalt wat jij belangrijk vindt of niet.  

Samenvattend kan er gezegd worden dat de voordelen van timemanagement zeker opwegen tegen de nadelen. Wil je time management toepassen op je eigen agenda, dan zul je aan een aantal factoren moeten voldoen en toepassen. Hiertoe behoren je motivatie, stellen van doelen, nee kunnen zeggen en nog meer. Het Eisenhower matrix is daarbij een hulpmiddel die je kunt gebruiken.  

Vond je dit een interessant artikel en wil je meer weten over hoe je jezelf verder kan ontwikkelen? Wil je misschien ook persoonlijk advies? Neem contact met ons op en we zullen je alle ins-en outs erover vertellen! Ons persoonlijk spreken? Dat kan ook! Neem gerust contact met ons op via +31 (50) 211 07 17 of  info@brainconsultant.nl.  We maken graag kennis met je!

Auteur: Leyla Haji-zade
Artikel over: Time management

Meer weten?

Man in Black Long Sleeve Shirt Sitting on ChairSollicitatiegesprek: Vragen en antwoorden

Zou het niet geweldig zijn als je precies wist welke sollicitatievragen een wervingssmanager je zou stellen tijdens je volgende sollicitatiegesprek?Lees meer…

Frustrated young bearded African American male freelancer with dreadlocks in casual shirt working on laptop at home and covering eyes with hand after failureSollicitatieblunders: Maak deze niet!

Veel mensen weten prima hoe ze voor de dag moeten komen wanneer het aankomt op een sollicitatiegesprek, toch lees je nog geregeld over mensen die de plank flink misslaan en sollicitatieblunders begaan.

Lees meer…

Copyright © 2022 Brainconsultant

Neem contact met ons op!
Elke werkdag van 8:30 t/m 17:30