IT-Vacature in 2021 vervullen – Hoe dan?

Geschreven door: Frank Postma op 28 september 2021

IT-Vacature in 2021 vervullen | Als het gaat om het werven van de juiste IT-professionals, is het proces vaak moeizaam. Nu de digitale transformatie in een rap tempo versnelt, is de ware race begonnen om technisch talent te vinden dat goed aansluit bij de behoeften van je bedrijf.

Volgens de resultaten van een onderzoek van het bedrijf Modis uit de VS in 2019 was 67% van de technologie- en engineeringmanagers geïnteresseerd in het inhuren van meer technische professionals.

41% van de respondenten gaf aan dat het steeds moeilijker wordt om technisch toptalent te vinden met de technische en IT-vaardigheden die hun bedrijf nodig heeft om in de juiste richting verder te gaan en groei te maken. Ongeveer 70% van de bedrijven kampt momenteel met een tekort aan IT-talent, dat is meer dan drie keer zo hoog is als tien jaar geleden. Hoewel het onderzoek uit de VS kwam is dit ook het geval hier in Nederland. 

Tegenwoordig moeten wervingsmanagers hun bedrijf laten opvallen om te concurreren met andere merken en bedrijven om het beste talent aan te trekken. Als je IT-professionals voor je bedrijf moet rekruteren, maar niet zeker weet hoe, ben je hier aan het juiste adres!

Hoe werf je IT-talent in 2021 

Werkgevers die technische vacatures willen invullen beginnen hun zoektocht over het algemeen met vacatures plaatsen op populaire sites zoals Indeed of LinkedIn. Volgens een onderzoek van Indeed gaven bijna 9 op de 10 werkgevers aan dat het een uitdaging is om het juiste gekwalificeerde IT-talent te vinden, aan te nemen of zelfs te behouden.

Het is helaas niet zo dat er een tekort is aan beschikbare ICT-functies. Als we kijken naar het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics blijkt dat er in totaal meer dan 1 miljoen banen in de computerwetenschappen zijn zonder gekwalificeerde afgestudeerden om ze te vervullen. Hier in Nederland kampen we met ongeveer met een tekort aan 55.000 IT-ers volgens een onderzoek van de Boston Consultancy Group. 

In 2018 gaf 42% van de werkgevers in de IT-branche al aan dat zij belemmering in het werk ondervinden door de grote krapte op de IT arbeidsmarkt. 

Waarom is het zo moeilijk om gekwalificeerde technische professionals te vinden?

Voordat je in de tips duikt, is het belangrijk om te begrijpen waar je tegenaan loopt. Hoe beter je de oorzaak van het probleem begrijpt, hoe beter je je wervingsstrategie voor IT-personeel kan aanpassen.

Het grootste probleem waarmee  HR-afdelingen in 2021 worden geconfronteerd, is de kloof tussen de behoefte en het beschikbare talent. Simpel gezegd, er zijn meer banen dan professionals om ze te vervullen. De IT-ers kijken bijvoorbeeld zelf meer en meer naar interessante secundaire arbeidsvoorwaarden voordat ze van hun vertrouwde werkplek verdwijnen. 

Als je technisch toptalent wilt, zijn hier zeven onfeilbare tips en trucs voor IT-recruitment om jou te helpen de meest gekwalificeerde IT-professionals aan te trekken.

IT-Vacature in 2021 vervullen

Vanwege de kloof tussen behoefte naar en beschikbaar talent, kunnen gekwalificeerde IT-professionals kieskeurig zijn met de banen die ze accepteren, dus het is aan de recruiter om te bewijzen dat hun bedrijf of opdrachtgever de beste optie is. 

Gebruik deze tips om je bedrijf te laten opvallen en het beste beschikbare IT-talent aan te trekken.

1. Begrijp de functie die je moet invullen

Recruiters zijn geen technische experts. Ze kennen misschien niet het verschil tussen een cloudingenieur en een cloudbeheerder, maar die kennis is essentieel om een ​​effectieve vacature te plaatsen of te headhunten.

Om het juiste talent aan te trekken, moet je het volledige begrip hebben over de functie die je probeert in te vullen. Als je een baan plaatst voor een ‘IT-professional’, krijg je alles aangeboden, van cloudcomputingspecialisten tot pas afgestudeerden in de informatica.

Als je de exacte vaardigheden en ervaring kent die je nodig hebt voor de baan, kan je ongekwalificeerde sollicitanten snel verwijderen, zodat je je alleen kunt concentreren op sollicitanten die je tijd waard zijn.

2. Ken de ideale kandidaat

Zodra je de functie begrijpt, is het tijd om de ideale kandidaat te creëren. Bedenk wie je in rol bij jouw bedrijf zou willen aannemen en maak een gedetailleerde kandidaat-persona: een semi-fictieve weergave van je ideale kandidaat.

Houd bij het opstellen van je kandidaat-persona ook rekening met de demografie van de markt. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar talent in een specfiek IT-veld, is het belangrijk om te weten dat bijna de helft van alle IT-kandidaten jonger is dan 35 jaar. Het is een goed idee om met deze informatie rekening te houden en je kandidaat-persona overeenkomend aan te passen.

3. Ontdek wat jouw ideale kandidaat wil

Vanwege de ontoereikende talentenpool hebben gekwalificeerde professionals de macht om de kans te kiezen die het beste bij hun wensen en leven past. Als je van jouw vacature die kans wilt maken, moet je weten wat ze willen. Volgens enquêtes van Glassdoor en LinkedIn zijn dit enkele van de factoren die IT-werkzoekenden het belangrijkst noemden:

  • Salaris 67%
  • Voordelen 63%
  • Bedrijfscultuur 60%
  • Locatie 59%
  • Werk/Prive-balans 29%

Bedenk wat de ideale kandidaat drijft, en je zal een duidelijke routekaart naar hun hart hebben. Neem deze verlangens op in de functieomschrijving en secundaire arbeidsvoorwaarden om hun oprechte aandacht te trekken. Dit kunnen zaken zijn al remote werken; lease-auto; trainingen; plaatsingen of tijdelijke projecten in het buitenland etc. 

4. Een beter netwerk bouwen

Het hebben van een sterk netwerk is een belangrijk aspect van IT-recuitment. Hoe sterker iemands persoonlijke netwerk is, hoe groter de kans dat diegene de juiste kandidaat vindt.

Het is echter belangrijk op te merken dat zelfs met een sterk persoonlijk netwerk, veel van de werkzoekenden van tegenwoordig een passieve benadering gebruiken. Volgens LinkedIn is meer dan 70% van de gekwalificeerde sollicitanten passieve werkzoekenden die niet actief op zoek zijn, maar openstaan ​​voor nieuwe kansen.

Dus hoewel vacaturesites zoals Indeed etc. de voor de hand liggende plaatsen zijn om je vacatures te uploaden, zijn ze waarschijnlijk niet de juiste plek voor het werven van gekwalificeerd talent.

Zelfs met de perfecte functieomschrijving krijg je nog steeds geen hits als gekwalificeerde IT-professionals je berichten niet zien. Daarom moet je weten waar je ze moet zoeken in plaats van honderden tot duizenden euro’s op Indeed uit te geven als ad-spend.. 

Volg in plaats daarvan het talent. Ga naar de plaatsen waarvan je weet dat de technische gemeenschap hun tijd doorbrengt. Voorbeelden zijn:

IT-websites (GitHub, Stack Overflow, etc.)

Online fora

Lokale technologie-evenementen

Als iemand zijn of haar persoonlijke tijd op een van deze plaatsen doorbrengt, weet je dat ze serieus bezig zijn met IT-technologie. Zij zijn degenen die je wilt rekruteren, dus ga ze daar ook halen.

Doorverwijzingen van werknemers zijn ook een van de belangrijkste bronnen van gekwalificeerde kandidaten voor 88% van de werkgevers. Ze bieden een hoger rendement op investering (ROI) en kortere wervingsprocestijden in vergelijking met andere wervingsbronnen.

5. Werken met een talentenprogramma 

Een IT-Vacature in 2021 vervullen betekent natuurlijk niet noodzakelijkerwijs een vaste aanstelling van iemand die al een medior senioriteitsniveau heeft; het betekent alleen maar het vinden van gekwalificeerde werknemers om een bepaalde ​​taak te voltooien. Soms is de eenvoudigste manier om vacatures op te vullen het gebruik van een Talentenprogramma. 

Met een talentenprogramma kan je het ingewikkelde wervingsproces achterwege laten en direct doorgaan met het voltooien van het project en hoef je niet bezig met een tijd vretend project en hou je de focus op je business. 

Bijvoorbeeld het HBO IT-Talents programma wat door KPN en Gasunie gebruikt wordt kan direct de gewenste talenten bij jouw bedrijf aanstellen. De talenten doen minimaal een bachelor IT en hebben al een niveau 4 MBO ICT studie afgerond. Benieuwd naar een programma als deze? Kijk dan even op de website wat dit programma voor je kan bieden. 

Brainconsultant: jouw vertrouwde IT-wervingsbureau

Als je moeite hebt om een IT-Vacature in 2021 te vervullen te vinden om je projecten uit te voeren, vertrouw dan op de experts van Brainconsultant  voor al je IT-recruitmentbehoeften. We hebben meer dan tien jaar ervaring als toonaangevende recruiter op het gebied van informatietechnologie en kunnen jou helpen de getrainde professionals te vinden die je nodig hebt om elk IT-project te voltooien. Met onze vernieuwde Tool die binnenkort live gaat op onze nieuwe website kan je allerlei zoekwensen direct indienen. Voor nu kan je gewoon contact met ons opnemen via de contactpagina. We doen er alles aan om de juiste kandidaat te vinden. Van headhunten naar het geschikte kandidaat tot het aanboren van andere bronnen. 

Neem vandaag nog contact op met Brainconultant om de IT-professionals te werven die jouw bedrijf nodig heeft en hou zelf de focus op je core-business.

Copyright © 2022 Brainconsultant

Neem contact met ons op!
Elke werkdag van 8:30 t/m 17:30