Wat is Agile?

Geschreven door: Mauro op 25 mei 2021

Wat is Agile?

Wat is Agile?

In het kort is het de definitie van een bepaalde werkmethode. De agile methodiek staat voor lenigheid, flexibiliteit en zorgt ervoor dat bedrijven projectmatig snel kunnen presteren. Binnen de agile werkmethode staat de klanttevredenheid en het welzijn en benutten van de talenten binnen een team centraal.

Agile Manifesto

13 februari 2001 kwamen zeventien software-ontwikkelaars bij elkaar om de klassieke waterval-ontwikkelmodellen die bestempeld werden als bureaucratisch, traag en slecht voor de creativiteit, tegen te gaan en snellere creativiteit bevorderende modellen.

De modellen die zij hebben ontwikkeld werden de basis voor de huidige bekende agile methodiek. Enkele bekende methoden zijn:

  • Kanban
  • Scrum
  • DSDM
  • Crystal Clear
  • Adaptive Software Development

Hieronder bespreken we de hoofdlijnen van de diverse methoden.

Agile werken

Het framework, dat vaak onderdeel is van Agile werken, is genoemd naar een rugbyformatie. Iedereen speelt een rol.

Agile is dus een verzamelnaam voor een reeks methoden om met een team een project efficient uit te voeren.

Kanban

Taiichi Ohno werkte bij Toyota en ontwikkelde de Kanban methode. In het Japans is ‘ kan’ visueel en is ‘ban’ kaart. Kanban wordt voornamelijk gebruikt binnen lean-manufacturing en andere bedrijven die te maken hebben met productieprocessen. Omdat de Kanban agile methode het productieproces met kleine visuele kaartjes laat zien leent het zich perfect om overzicht te houden binnen de productie-keten en snel te handelen.

Agile Scrum

Het Scrum-proces moedigt beoefenaars aan om te werken met wat ze hebben en voortdurend te evalueren wat wel en niet werkt. Communicatie is het belangrijkste onderdeel van dit proces. Dit verloopt via vergaderingen, oftewel evenementen genoemd, meer weten over de scrum methode binnen agile? Lees hier verder!

DSDM

Het DSDM systeem als agile methode staat voor dynamic systems development. Deze methode wordt gebruikt binnen software ontwikkeling teams. Ook deze methode werd opgenomen tijdens het Agile manifesto van 2001. Wil je weten hoe de DSDM methode werkt? Klik dan hier!

Crystal Clear

De crystal clear agile methodiek wordt gebruikt binnen software-ontwikkeling net als de DSDM methode. Zoals de naam al doet vermoeden maken ze binnen deze agile methode gebruik van gekleurde kristallen. De kleuren van de kristallen geven de ernst en het gewicht van het project aan. Per kleur zijn er weer andere methoden om het project in goede banen te leiden.

Adaptive Software Development

De methode Adaptive Software Development (ASD) is gebouwd op 6 eigenschappen. Het project moet Mission Driven zijn wat inhoudt dat de bezigheden binnen het project constant vergeleken moeten worden met de missie.

Voor de rest is deze agile methode: component-based, iterative, time-boxed, change tolerant en risk-driven.

Wil je meer weten over de Adaptive Software development werkwijze klik dan hier.


Meer weten?

Werving & selectie Groningen

Wat is werving & selectie?

Dankzij ons uitgebreide netwerk kan jij voor werving en selectie in Groningen prima bij Brainconsultant terecht.

Lees meer…

ICT-stage groningen

Op zoek naar een ICT-stage?

Als aanstormend talent wil jij een ICT stage waarin je veel kennis en werkervaring kunt opdoen bij een bedrijf in de noordelijke regio’s?

Lees meer…

Systeembeheerder Groningen

Systeembeheerder

Ben jij als systeembeheerder klaar voor de eerste stap in jouw carrière?


Lees meer…

Copyright © 2022 Brainconsultant

Neem contact met ons op!
Elke werkdag van 8:30 t/m 17:30