Wat is een System Engineer?

Geschreven door: Mauro op 10 februari 2021

Wat is een System Engineer?

Wat is een System Engineer?

Een System Engineer volbrengt verschillende taken gerelateerd aan de IT-infrastructuur van een bedrijf. Deze taken hebben te maken met het onderhouden en verbeteren van deze infrastructuur. In het algemeen zijn System Engineers verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het onderhoud van efficiënte systemen en processen. Het uiteindelijke doel van een Engineer is om inefficiënties in een specifiek proces te verwijderen ten behoeve van alle betrokkenen, van degenen die aan het systeem deelnemen tot de uiteindelijke belanghebbenden die de vruchten zullen plukken.

Wat doet een System Engineer?

Als System Engineer bestaan je werkzaamheden voor een groot gedeelte uit het support leveren aan de infrastructuren en de centrale omgeving van de organisatie. Simpel gezegd, system Engineers analyseren organisatiesystemen om efficiëntere manieren te vinden om dingen te doen. Typische werkzaamheden zijn onder meer:

 • Systeemuitdagingen analyseren en de beste oplossing identificeren om aan de projectbehoeften te voldoen
 • Een project van concept tot voltooiing brengen
 • Beheren en onderhouden van servers, netwerken en werkplekken 
 • Teams beheren over verschillende disciplines heen
 • Systeem omgevingen inrichten, instaleren en optimaliseren met behoud van kwaliteit

Heb jij de persoonlijkheid van een System Engineer?

Er zijn verschillende persoonlijkheidskenmerken die de meeste System Engineers delen. Vaak zijn ze enorm nieuwsgierig, denken kritisch, communiceren effectief en zijn tenslotte zeer creatief.

 • Nieuwsgierigheid
  Engineers zijn nieuwsgierig omdat, ze altijd willen weten hoe en waarom dingen werken zoals ze werken. Voor veel engineers verandert hun denken, zodra ze dit inzicht hebben, in hoe ze het beter, sneller en efficiënter iets kunnen maken voor minder geld!
 • Kritisch denken
  System Engineers moeten informatie analyseren, evalueren en structureren om tot objectieve beoordelingen en aanbevelingen te komen. Ze vertrouwen op deze kritische denkvaardigheden in elke fase van hun werk, vooral als het gaat om besluitvorming.
 • Effectieve communicatie
  Een System Engineer kan briljante ideeën hebben voor een project, maar als hij of zij die ideeën niet kan overbrengen aan het management, collega’s, klanten en andere belanghebbenden, hebben ze geen zin. Ze moeten ook begrijpen dat duidelijke, beknopte, schriftelijke en mondelinge communicatie de sleutel is om hun ideeën tot leven te brengen

Ben jij de System Engineer van de toekomst?

Als System Engineer ben je een klantgerichte, zelfstandige en verantwoordelijk, die de ambitie heeft om met een grote diversiteit aan hard- en software te werken binnen een (in)formele maar zeker uitdagende, dynamische en groeiend werkveld.

Is zo een carrière iets voor jou? Een technische achtergrond kan dan niet missen! Zo’n achtergrond kan bestaan uit een relevante opleiding op mbo-/hbo- of wo-niveau, maar ook uit stage- en/of werkervaring en bepaalde certificeringen. Denk hierbij aan de opleidingen: Systeembeheer (mbo) of ICT netwerk-systeembeheer (hbo).

Salaris System Engineer

Een System Engineer kan een salaris verwachten van tussen de €3000 en €4000 per maand zal vallen. Daarnaast krijgt men meestal een mobiele telefoon en laptop van de zaak en soms een auto, omdat ze ‘mobiel’ moeten zijn om zoveel op locatie te werken.

Meer weten over engineering?

Ben je benieuwd geworden naar de mogelijkheden die engineering jou kan bieden en ligt er eventuele carrière via Brainconsultant in het vooruitzicht. Neem contact met ons op en we zullen je alle ins-en outs erover vertellen!

Je kan natuurlijk ook direct solliciteren op één van de technische vacatures!


Meer weten?

Werving & selectie Groningen

HBO IT Talents Program

Het HBO IT Talents Program is de perfecte manier om lokale IT talenten uit Groningen te ondersteunen en IT’ers direct met uw bedrijf te binden.

Lees meer…

Systeembeheerder Groningen

Op zoek naar een ICT-stage?

Als aanstormend talent wil jij een ICT stage waarin je veel kennis en werkervaring kunt opdoen bij een bedrijf in de noordelijke regio’s?

Lees meer…

System Engineer

Systeembeheerder

Ben jij als systeembeheerder klaar voor de eerste stap in jouw carrière?


Lees meer…

Copyright © 2022 Brainconsultant

Neem contact met ons op!
Elke werkdag van 8:30 t/m 17:30