Wat is scrum?

Geschreven door: Mauro op 26 januari 2021

Wat is Scrum?

Wat is scrum?

De scrum methode is een raamwerk voor projectmanagement dat teamwork, verantwoordelijkheid en herhalend voortgang naar een welomschreven doel benadrukt. Het raamwerk begint met een eenvoudig uitgangspunt: begin met wat kan worden gezien of gekend. Houd daarna de voortgang bij en pas indien nodig aan. De drie pijlers van de scrum methode zijn transparantie, inspectie en aanpassing.

Het Scrum-proces

Het proces moedigt beoefenaars aan om te werken met wat ze hebben en voortdurend te evalueren wat wel en niet werkt. Communicatie is het belangrijkste onderdeel van dit proces. Dit verloopt via vergaderingen, oftewel evenementen genoemd. Deze zogenaamde Scrum-evenementen omvatten:

Sprints

Sprints zijn als het ware de hartslag van het proces, hier worden de ideeën omgezet in waarde. Het zijn simpel gezegd evenementen met een vaste lengte van een maand of korter om consistentie te creëren. Een nieuwe Sprint start direct na afloop van de vorige Sprint.

Daily scrum

De dagelijkse scrum is een korte stand-up meeting die elke dag op dezelfde plaats en tijd plaatsvindt. Bij elke vergadering beoordeelt het team het werk dat de vorige dag is voltooid en plant het werk dat de komende 24 uur zal worden gedaan. Dit is het moment waarop teamleden hun mening kunnen geven over eventuele problemen die de voltooiing van een project kunnen verhinderen of benadelen.

Sprint Planning

Een Sprint verwijst naar het tijdsbestek waarin het werk moet worden voltooid, dit is vaak een periode van een maand. Iedereen neemt deel aan het stellen van de doelen en aan het einde moet er ten minste één increment – een bruikbaar stuk software – worden geproduceerd.

Sprint review

Het doel van de Sprint Review is om de uitkomst van de Sprint na te gaan en toekomstige aanpassingen te bepalen. Het Scrum-team presenteert de resultaten van hun werk aan de belangrijkste belanghebbenden en de voortgang naar het productdoel wordt besproken. Tijdens het evenement bekijkt het team en de stakeholders wat er in de Sprint is bereikt en wat er in hun omgeving is veranderd. Op basis van deze informatie werken deelnemers samen aan wat ze vervolgens moeten doen.

Sprint Retrospective

Een Sprint Retrospective is een vergadering die wordt gehouden nadat een Sprint is afgelopen. Tijdens deze bijeenkomst reflecteert iedereen op het Sprint-proces. Een belangrijk doel van een Sprint Retrospective is continue verbetering.

Het Scrum-team

Maar, wat is het Scrum raamwerk eigenlijk? Het framework, dat vaak onderdeel is van Agile softwareontwikkeling, is genoemd naar een rugbyformatie. Iedereen speelt een rol. Als het gaat om productontwikkeling, omvatten de Scrum-rollen: Product owner, Scrum-master en Scrum-ontwikkelingsteam.

Product owner

Dit teamlid fungeert als de liaison tussen het ontwikkelteam en zijn klanten. De productowner is verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat de verwachtingen voor het voltooide product zijn gecommuniceerd en overeengekomen in de scrum methode.

Scrum master

De Scrum Master is als ware verantwoordelijk voor het opzetten van Scrum. Ze doen dit door iedereen te helpen de Scrum-theorie en -praktijk te begrijpen, zowel binnen het team als binnen de organisatie. Dit teamlid fungeert dus als facilitator

De Scrum Master is verantwoordelijk voor de effectiviteit van het team. Ze doen dit door het team in staat te stellen zijn praktijken te verbeteren, binnen het raamwerk. Scrum Masters zijn echte leiders die het team en de grotere organisatie dienen.

Scrum-ontwikkelingsteam

In het Scrum-ontwikkelingsteam zitten de mensen die zich inzetten voor het creëren van elk aspect van een bruikbaar increment. Wat geldt voor elke Sprint. Het is dus een groep die samenwerkt voor het maken en testen van incrementele releases van het eindproduct.

De specifieke vaardigheden die de ontwikkelaars nodig hebben, zijn vaak breed en zullen per werkdomein variëren. De ontwikkelaars zijn echter altijd verantwoordelijk voor:

  1. Opstellen van een plan voor de Sprint,
  2. Kwaliteit bijbrengen
  3. Elke dag hun plan aanpassen aan het Sprintdoel;
  4. Elkaar verantwoordelijk houden als professionals.

Meer weten?

Werving & selectie Groningen

Wat is werving & selectie?

Dankzij ons uitgebreide netwerk kan jij voor werving en selectie in Groningen prima bij Brainconsultant terecht.

Lees meer…

ICT-stage groningen

Op zoek naar een ICT-stage?

Als aanstormend talent wil jij een ICT stage waarin je veel kennis en werkervaring kunt opdoen bij een bedrijf in de noordelijke regio’s?

Lees meer…

Systeembeheerder Groningen

Systeembeheerder

Ben jij als systeembeheerder klaar voor de eerste stap in jouw carrière?


Lees meer…

Copyright © 2022 Brainconsultant

Neem contact met ons op!
Elke werkdag van 8:30 t/m 17:30