Zou het niet geweldig zijn als je precies wist welke vragen er gesteld zouden worden bij je volgende sollicitatiegesprek?
We kunnen helaas geen gedachten lezen, maar we geven je het volgende: Als recruiters weten wij vaak wat er gevraagd wordt tijdens een sollicitatiegesprek. In dit artikel leggen wij jou zo goed mogelijk uit naar welke antwoorden er worden gezocht, om jou zo een stapje dichter bij jouw nieuwe baan te helpen.
Bij sommige vragen is het gewoon een vast gegeven dat ze gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek. Dat is voor jou wel zo fijn, aangezien je zo enigzins voorbereid het gesprek in kan gaan. Als je weet wat je wil antwoorden, zit je meestal zelfverzekerder en relaxter bij je sollicitatiegesprek.
Hieronder lees je de vier meest voorkomende vragen tijdens een sollicitatiegesprek, met advies en antwoord.
Sollicitatiegesprek: Vragen & antwoorden
''Vertel eens wat over jezelf.''
Dit is een van de eerste vragen die jouw waarschijnlijk wordt gesteld. Wees bereid om over jezelf te praten en vertel iets wat jou uniek maakt.
Probeer te antwoorden met wat persoonlijke dingen, die niet zozeer met werk te maken hebben. Vragen over je werkverleden en je interesse in de nieuwe functie komen later wel, ze vragen niet voor niets om iets over jezèlf te vertellen.
Tip: Je kunt zelfs leuke weetjes delen en je persoonlijkheid laten zien om het sollicitatiegesprek een beetje interessanter te maken.
Waarom het werkt: De meeste mensen die solliciteren voor de baan zijn allemaal geïnterresserd in de branche, dus in dat opzicht kan je je niet onderscheiden van de andere sollicitanten. Doe dat daarom door wat meer te vertellen over de dingen die je buiten het werk interesseren.
''Waarom heb je op deze vacature gesolliciteerd?''
Waarom ben je geschikt voor de functie? Wat zou je bereiken als je werd aangenomen? Deze interviewvraag geeft je de gelegenheid om de interviewer te laten zien wat je weet over de baan en het bedrijf, dus neem van de tijd om grondig onderzoek te doen naar het bedrijf, zijn producten, diensten, cultuur en missie.
Wees specifiek over wat jouw geschikt maakt voor deze functie en noem aspecten van het bedrijf en de functie die jouw het meest aanspreken
Waarom het werkt: De interviewer kan uit het feit dat je je hebt ingelezen over het bedrijf halen dat je voorbereid te werk gaat. Het bedrijf waar je solliciteert hebt, neemt ook de tijd om jou te leren kennen door jouw cv en/of motivatiebrief door te lezen. Jij zou dus hetzelfde moeten doen, door je in te lezen over het bedrijf en zo hen een beetje leren kennen.
''Ben jij de geschikte kandidaat?''
De wervingsmanager of recruiter wil weten of je over alle vereiste kwalificaties beschikt. Wees voorbereid om uit te leggen waarom jij de sollicitant bent die moet worden aangenomen.
Maak van jouw reactie een zelfverzekerd, beknopt, gericht verkoopgesprek waarin wordt uitgelegd wat je te bieden hebt en waarom je de baan zou moeten krijgen. Dit is een goed moment om de kwalificaties en de vereisten in de vacature te bekijken, zodat je een antwoord kunt opstellen dat aansluit bij datgene waarnaar de interviewer op zoek is.
Tip: 'Selecteer vijf tot zeven van jouw sterke punten die nauw aansluiten bij de functie-eisen, en gebruik deze als kern voor uw antwoord over wat je als kandidaat onderscheidt.'
Waarom het werkt: Het antwoord komt overeen tussen de vereisten die de werkgever opsomt in de vacature en de kwalificaties en vaardigheden van de kandidaat, en laat de wervingssmanager zien waarom de sollicitant geschikt is voor de baan. Je laat met een zelfverzekerd antwoord zien dat je niet bang bent om jezelf te laten zien.
''Waarom wil jij je huidige baan verlaten (of heb je deze verlaten)?''
Wees voorbereid met een antwoord op deze vraag. Je moet een antwoord geven dat eerlijk is en jouw specifieke omstandigheden weerspiegelt, maar het positief houdt. Je kan bijvoorbeeld zeggen dat je opzoek bent naar een nieuwe uitdaging.
De wervingsmanager of recruiter wil weten waarom je je baan hebt verlaten en waarom je voor hun bedrijf wilt werken. Wanneer je wordt gevraagd waarom jij je huidige positie verlaat, blijf dan bij de feiten, wees direct en concentreer jouw antwoord op de toekomst, vooral als jouw vertrek niet onder de beste omstandigheden was.
Waarom het werkt: Door te zeggen dat je opzoek bent naar een nieuwe uitdaging, zeg je eigenlijk dat het bedrijf waarvoor je solliciteert dat kan bieden. Dit is voor een bedrijf leuk om te horen.
Puntjes op de i
Naast je goed voorbereiden op de vragen die de interviewer stelt, is het ook belangrijk om je voor te bereiden op eigen vragen. Iets wat namelijk ook altijd nog gevraagd wordt, is of jij nog vragen hebt. Om een goeie indruk achter te laten is het vaak goed om nog wel wat te vragen, zelf als alles duidelijk is.
Voorbeelden van vragen kunnen zijn: ”Hoe ziet een werkdag er hier uit?” of ”Hoe vindt u het om hier te werken?”
Met deze vragen toon je ook interesse in de interviewer en zorg je ervoor dat je ook laat zien dat je geïnteresseerd bent.
Vond je dit een interessant artikel (sollicitatiegesprek: vragen & antwoorden) en wil je meer weten over de marketingtrends in de financiële dienstverlening? Neem contact met ons op en we zullen je alle ins-en outs erover vertellen! Ons persoonlijk spreken? Dat kan ook! Neem gerust contact met ons op via +31 (50) 211 07 17 of info@brainconsultant.nl. We maken graag kennis met je!
Benieuwd naar andere gerelateerde artikelen, neem een kijkje op onze nieuws pagina!
Auteur: Mauro Cardinaal
Artikel over: Sollicitatiegesprek: Vragen & antwoorden
Neem een kijkje op de website van onze partners:
HBO IT Talents | ICT
MCPhoreca | Horeca