De impact van Internet of Things op HR




Internet of things impact

Internet of Things



Alles wordt tegenwoordig slim. Slimme telefoons, slimme activity trackers, slimme koelkasten en wasmachines, slimme kleding, enzovoorts. Slim betekent dat het voorwerp met internet verbonden is en zonder tussenkomst van mensen gegevens met internet uitwisselt.

Ook kan het eventueel opdrachten uitvoeren en geven. We kunnen nog lang niet alle mogelijkheden van dit Internet of Things (IoT) overzien maar weten inmiddels één ding zeker: het zal ons leven en werken ingrijpend veranderen. Wat betekent dat voor de HR-professional?

Internet of things gaat ons veel brengen

Een voorbeeld van IoT is de tandenborstel die verbinding maakt met je smartphone om zo tijdens het poetsen te vertellen welke mondhoek je beter moet poetsen. Natuurlijk meldt hij – indien van toepassing –  of je gaatjes hebt. Nog een voorbeeld: de werkplek waar de smartphone temperatuur, vochtigheidsgraad, frisse lucht zo instelt dat jouw persoonlijke ideale werkomstandigheden ontstaan. Of die de werkplek laten reageren op jouw persoonlijke stresslevel, waarbij automatisch je favoriete muziek begint te spelen als de stress toeneemt.

Internet of things op de werkvloer

IoT kan de komende periode explosief gaan groeien, ook al omdat met elkaar verbonden apparaten zoveel meer kunnen. In 2020 zullen volgens het adviesbureau Gartner ca. 26 miljard apparaten verbonden zijn. IoT brengt ons enorme mogelijkheden, waarvan we nu nog niet kunnen overzien hoever dat kan gaan. In beginsel helpt het ons om het leven zo aangenaam mogelijk te maken.

Daarnaast kunnen processen veel efficiënter ingericht worden en kan de veiligheid enorm toenemen. Omdat IoT helpt om je gezondheid te beschermen, kunnen we allemaal gemiddeld veel ouder worden. Zowel ons dagelijks leven als ons zakelijk bestaan gaat ingrijpend veranderen. We gaan anders werken.

Internet of things en impact op HR

Het is natuurlijk verstandig als HR zich hierop slim voorbereidt. Hieronder een paar uitdagingen waar HR de komende jaren ongetwijfeld mee te maken krijgt:

 

    1. Werknemers dragen allerlei apparaten bij zich die verbonden zijn met het internet. U kunt deze werknemers dus volgen, waarschuwen of hun werkomstandigheden verbeteren. Hoe gaat u om met door het bedrijf verstrekte apparaten aan werknemers die gegevens met internet automatisch uitwisselen? Of privé-apparaten die voor het werk gebruikt worden en gegevens uitwisselen met andere apparaten buiten uw organisatie en met derden?;

    1. De ontwikkelingen zullen elkaar snel blijven opvolgen. Prestaties in het verleden zijn geen garantie meer voor de toekomst. Zo wordt aanpassingsvermogen de belangrijkste leiderschapskwaliteit. Leren, ontleren en herleren zijn eigenschappen om snel in te kunnen blijven spelen op alle ontwrichtende ontwikkelingen;

    1. Uw moderne HR systeem is voor u natuurlijk beschikbaar via internet. Hierdoor kan het systeem ook onderdeel gaan uitmaken van het IoT. Een logische vervolgstap met ongekende mogelijkheden. U wilt dan wel een goede discussie hebben over de bescherming van de privacy van uw werknemers;

Met een schat aan gegevens die voortkomen uit de (IoT) producten die uw bedrijf maakt, wordt het product wellicht minder belangrijk dan de gegevens die daaruit voort komen. Zo is een bandenfabriek aan het nadenken wat ze met de data kunnen doen die terugkomt van de sensoren uit de banden. Nieuwe omzetstromen, nieuwe businessmodellen zijn mogelijk en daarmee zijn ook nieuwe competenties en functies nodig. Analyse, creativiteit, innovatie worden heel belangrijk. Het is misschien ook verstandig te investeren in data-analisten en data-managers. HR zal strategisch moeten meedenken met de business over bijvoorbeeld welke functies en competenties nodig zijn en hoe dit in te vullen.

Deze blog verscheen eerder op ADP.nl

Artikel over: De impact van Internet of Things op HR

Vond je dit een interessant artikel en ben je benieuwd naar andere gerelateerde artikelen, neem een kijkje op onze nieuws pagina!




Auteur:
Marc Ligeon
Delen:

Blijf je nog even doorlezen?