Skip to content
Login kandidaat

Login opdrachtgever

Financial controller: CFO

Heel simpel gezegd is een financial controller de leidende accountant van het bedrijf. Hij of zij houdt zicht op de in- en uitgaande money flow van het bedrijf en is daarmee ook eindverantwoordelijke voor financiële vraagstukken. Een controller heeft ook andere verantwoordelijkheden waaronder het management van informatietechnologie, verzekeringen, inkomstenbelasting aangifte, HR-zaken en zal ook kennis moeten hebben van andere processen die het bedrijf uitvoert.  

Specifieke taken van een financial controller zijn onder andere: 

  • Algemene accounting overzicht  
  • Het opzetten van interne regelementen en uitgave controles 
  • Coördineren van externe belasting accountants 
  • Opzetten van bankrekeningen  
  • Ervoor zorgen dat klanten en andere debiteuren de betalingen verrichten  

In sommige gevallen houdt de rol van controller ook deels de management van projecten in. In kleinere finance teams kan de controller ook de Chief Financial Officer (CFO) zijn. Zij moeten dan dus en finance en deels ook de managementtaken op zich nemen. Dit beteken dat ze ook financiële rapporten moeten maken, maken van budgetten en het plannen van bedrijfsuitgaven. Dit betekent dat de taken van een financial controller heel gevarieerd kunnen zijn.  

Hoe word je een succesvolle controller? 

Het is niet genoeg om alleen maar de rol van een financial controller te kennen. Er zijn manieren om effectiever en efficiënter te worden in je positie om van een simpele data processor naar een betrouwbare business partner. Hiervoor zijn een aantal dingen belangrijk als: 

Automatisme  

Zoals elke accountant moeten financial controllers veel dingen op de automatische piloot kunnen doen. Dit betekent dat je in staat moet zijn om gegevens systematisch te kunnen verwerken en te analyseren. Omdat je eindverantwoordelijke bent zal van jou verwacht worden dat alle processen en dataverwerking foutloos gaat 

Communicatie 

Communicatie skills zijn onmisbaar, het zal zelfs het verschil uitmaken tussen een goede en mindere financial controller. De reden dat dit een onmisbare skill is, is omdat niet alleen de communicatie binnen het finance team belangrijk is, maar ook de communicatie met andere teams als sales, marketing.  

De 4 domeinen 

Volgens een report van IMA en Deloitte besteden CFO’s 70 procent van hun tijd aan steward en operator taken. Zelf zijn ze van mening, dat het bevorderlijker is voor het bedrijf wanneer zij hun tijd even verdelen tussen werkzaamheden als operator, strategist, catalyst en steward. Op deze manier kunnen finencial controllers meer betekenen voor het bedrijf.

Al met al moet een financial controller over veel verschillende skills beschikken om een toevoeging te kunnen zijn aan het bedrijf waar ze werken. Naast het beschikken van kennis over accountancy is het ook net zo belangrijk is om te beschikken over communicatievaardigheden en inzicht in verschillende bedrijfsprocessen om een succesvol carrière als financial controller te hebben.

Vond je dit een interessant artikel en wil je meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan het onderzoek van IMA en Deloitte naar financial controllers.

Benieuwd naar andere gerelateerde artikelen, neem een kijkje op onze nieuws pagina!

Auteur: Leyla Haji-zade