Hoe wordt je een aantrekkelijkere sollicitant?

5 eenvoudige manieren om jezelf een aantrekkelijkere sollicitant te maken

Met zo’n competitieve arbeidsmarkt is het logisch om te werken aan de manier waarop je jezelf presenteert en overkomt bij je potentiële werkgever. Je kunt in dit opzicht veel verschillende dingen doen, maar ik heb vijf manieren opgesomd die het gemakkelijker moet maken om jezelf te presenteren als de ‘ideale kandidaat’ voor jouw droombaan!

Word een aantrekkelijkere sollicitant

1. Geef een geweldige eerste indruk 

Een eerste indruk maak je maar één keer, zorg dus dat die goed is. Het is een cliché, maar daarom niet minder waar. De eerste twee á drie minuten van je sollicitatiegesprek zijn bepalend hoe jullie het gesprek voortzetten. Je gesprekspartner vormt zich in die tijd al een beeld van je dat je in de loop van het gesprek niet snel meer ongedaan maakt. 

2. Wees bewust van lichaamstaal 

Non-verbale communicatie is een must. Wanneer je tijdens de sollicitatie je gesprekspartner ontmoet, onthoudt dan de kenmerken die jij als lichaamstaal wilt vertonen. Als je bijvoorbeeld zelfvertrouwen wilt communiceren, houdt dan je schouders naar achteren, de kin omhoog en de borst hoog. Oogcontact houden terwijl je jezelf voorstelt, is een andere goede gewoonte: Je laat de interviewer zien dat je betrokken bent bij het gesprek en goed kunt communiceren met je toekomstige collega’s.  

3. Verzamel aanbevelingen op je LinkedIn-profiel 

Werk aan een goede online aanwezigheid. Het is mij opgevallen dat bedrijven kort voor de sollicitatie kijken op LinkedIn of Facebook. Zorg ervoor dat deze pagina’s in lijn zijn met wat er in je brief of cv staat. Ook werkt het erg goed wanneer referenties op je LinkedIn-pagina vertellen hoe jij je onderscheidt. 

4. Het stellen van vragen 

Je moet ook bereid zijn om tijdens het interview vragen te stellen. Maak een korte lijst met vragen die je wilt weten over de baan en het bedrijf, klaar om aan je gesprekspartner te stellen. Gebruik de sollicitatie niet alleen als een kans om jouw kwalificaties te benadrukken, maar ook om te bepalen of deze baan en werkgever goed bij jouw carrièredoel passen. Bedenk vooraf wat je wil weten en verdiep je in het bedrijf. Op deze manier kom je enthousiast en goed voorbereid over. En onthoud: domme vragen bestaan niet (tenzij je gaat vragen wat het bedrijf doet). 

Natuurlijk zijn ook de omstandigheden waaronder de vacature is ontstaan van belang. Probeer daarom tussen de regels van de vacaturetekst te lezen. Kijk of je bijvoorbeeld via ons (Brainconsultant) informatie kunt achterhalen over het team of de organisatie. Door een aantal vragen te stellen, kun je een beter beeld krijgen van de functie en wat nu écht gezocht wordt in een kandidaat. “Wat moet de ideale kandidaat in huis hebben?” is eigenlijk de vraag waarop je een antwoord nodig hebt. Als dat lukt, weet je of jij voldoet aan het gezochte profiel! 

5. Zelfreflectie 

En dan zijn we al weer belandt bij de laatste tip van dit artikel, namelijk zelfreflectie. Dit is één van de belangrijkste dingen. Het is namelijk, helemaal niet erg om negatieve eigenschappen over jezelf benoemen. Het maakt je juist bescheiden en geeft aan dat je jezelf goed kent. Wanneer je juist niets negatiefs over jezelf weet te vertellen, duidt dit op een gebrek aan zelfkennis en kan dit juist een reden zijn om je niet aan te nemen. 
 

aantrekkelijkere sollicitant

Wil jij niets aan het toeval overlaten als je gaat solliciteren voor die ene gave baan?
Lees onze tips en word dat aantrekkelijke sollicitant!

HBO IT Talents | DE BRUG TUSSEN IT-TALENTEN UIT GRONINGEN EN BEDRIJVEN

Auteur:
Marc Ligeon
Delen:

Blijf je nog even doorlezen?