Skip to content
Login kandidaat

Login opdrachtgever

PAWW-regeling Voor -en nadelen


Sinds 1 januari 2019 is de Private Aanvulling WW en WGA (PAWW) ingevoerd voor uitzendkrachten. Deze aanvulling is bedoeld om uitzendkrachten na afloop van hun contractperiode te ondersteunen in hun zoektocht naar een nieuwe baan en het overbruggen van de periode zonder inkomen. De PAWW-regeling is echter niet onomstreden en kent zowel voor- als nadelen voor uitzendkrachten. 

Voordelen van de PAWW

Een belangrijk voordeel van de PAWW is dat het de financiële zekerheid van uitzendkrachten vergroot. In het geval dat hun contract afloopt en ze geen nieuw werk hebben gevonden, biedt de PAWW een aanvullende uitkering van maximaal 14 maanden. Hierdoor hebben uitzendkrachten meer tijd om een nieuwe baan te vinden en zich niet direct zorgen te maken over hun financiële situatie. 

Een ander voordeel is dat de PAWW-regeling geldt voor alle uitzendkrachten, ongeacht hun leeftijd of dienstverband. Hierdoor zijn uitzendkrachten beter beschermd tegen werkloosheid en de financiële gevolgen daarvan. 

Nadelen van de PAWW

Een belangrijk nadeel van de PAWW is dat uitzendkrachten zelf verantwoordelijk zijn voor het opbouwen van hun PAWW-rechten. Dit betekent dat ze hier maandelijks premie voor moeten betalen, wat kan leiden tot een lager netto-inkomen. Voor sommige uitzendkrachten kan dit een belemmering zijn om bij een uitzendbureau te werken. 

Een ander nadeel is dat de PAWW-regeling alleen geldt voor uitzendkrachten die onder de cao voor uitzendkrachten vallen. Dit betekent dat uitzendkrachten die werken bij een uitzendbureau dat niet onder deze cao valt, geen recht hebben op de PAWW. 

Daarnaast kan het ook zo zijn dat de PAWW-regeling niet voldoende is om alle financiële gevolgen van werkloosheid op te vangen. Zo kan het zijn dat uitzendkrachten die een hoger inkomen hadden, na afloop van hun contractperiode toch in financiële problemen komen. 

Conclusie

De PAWW-regeling kent zowel voor- als nadelen voor uitzendkrachten. Het biedt financiële zekerheid en bescherming tegen werkloosheid, maar kan ook leiden tot een lager netto inkomen en is niet altijd voldoende om alle financiële gevolgen van werkloosheid op te vangen. Het is belangrijk dat uitzendkrachten zich bewust zijn van de voor- en nadelen van de regeling, zodat ze weloverwogen keuzes kunnen maken over hun werk en inkomen. 


Vond je dit een interessant artikel en ben je benieuwd naar andere gerelateerde artikelen, neem een kijkje op onze nieuws pagina!

Ben je geïnteresseerd in een van onze vacatures? Dan kun je ons ook persoonlijk spreken! Neem gerust contact met ons op via 0502112949 of  info@brainconsultant.nl.  We maken graag kennis met je!

Neem ook een kijkje op de website van onze partners:
HBO IT Talents | ICT
MCPhoreca | Horeca

Auteur: 
Artikel over: 

Volg onze socials: