Skip to content
Login kandidaat

Login opdrachtgever

Hoe benoem je zwakke punten tijdens je sollicitatie?

Zwakke punten sollicitatie

Het is die lastige vraag waarvan je nooit helemaal zeker weet hoe je die moet beantwoorden … Wat zijn je zwakke punten? Er is altijd de verleiding om iets te kiezen dat eigenlijk geen zwakte is en wat er in feite goed uitziet. “Oh, soms denk ik dat ik misschien iets te punctueel ben’. 

In feite is dit niet wat werkgevers zoeken. Iedereen heeft zijn zwakke punten, zelfs de grootste CEO’s ter wereld, en deze zwakke punten erkennen en corrigeren is de echte sleutel tot succes. Als je daar tijdens je sollicitatie zit en doet alsof je perfect bent, zal de recruiter er dwars doorheen kijken. 

In dit artikel neem ik je mee hoe je het beste de vraag ‘’wat zijn jouw zwakke punten?’’ kunt beantwoorden tijdens een sollicitatie! 

Een goede voorbereiding is het halve werk 


Jouw sollicitatiegesprek verloopt vlot en dan opeens komt de welbekende vraag: wat zijn jouw zwakke punten? Je wilt deze baan graag en wilt daarom geen domme dingen zeggen. Hoe los je dit op? Simpel: met een goede voorbereiding. Zo zit jij niet met je mond vol tanden als deze vraag gesteld wordt. Bedenk daarom van tevoren goed wat jouw zwakke punten zijn. 

Kies een zwakte die acceptabel is voor de klus 


De wervingsmanger kan je eerlijkheid op prijs stellen, maar als je te eerlijk bent kan je dit aan de eindstreep ook zuur gaan opbreken. Het kan zo maar zijn dat de zwakke punten die jij tijdens je sollicitatiegesprek opnoemt, net essentieel zijn voor de functie waar je voor solliciteert. Kies daarom voor slechte eigenschappen die minder relevant zijn, of maar weinig invloed zullen hebben op je prestaties.

Wees je dus bewust van de functie-eisen en noem geen zwakke punten tijdens je sollicitatie die verband houdt met een van de vereiste vaardigheden of gewenste kwaliteiten. Als je een accountant bent, praat dan niet over wiskundige hekel of gebrek aan aandacht voor detail.  

Wees authentiek. 


Selecteer geen zwakte alleen omdat het goed klinkt. Met oprechtheid maakt je een betere indruk. Dat betekent niet dat je een zwakte moet delen waardoor je er slecht uitziet. Zoals iedereen, heb je verschillende zwakke punten en ten minste één daarvan is ‘sollicitatievriendelijk’. Licht deze dan ook uit! Ga dus niet om een zwakte heen draaien en vertel het gewoon zoals het is.  Een voorbeeld wat je zou kunnen zeggen tijdens een sollicitatie: “Ik kan overdreven kritisch zijn over mezelf en mijn werk.” 

Verander een zwak punt naar een kracht 


Als je eenmaal hebt vastgesteld wat je zwakke punten zijn en welke vaardigheden nodig zijn voor de sector waarin je wilt werken, moet je deze zwakke punten omzetten in sterke punten. Het eerst wat je hiervoor moet doen is het identificeren van jouw zwakke punten: Je kunt je zwakke punten niet omzetten in sterke punten als je niet weet wat je zwakke punten zijn, dus ontdek ze eerst. Hieronder nog een voorbeeld hoe jij dit kunt doen tijdens je sollicitatie: ‘Maar omdat ik soms erg kritisch ben over mijn werk, heb ik me ook gerealiseerd hoe nauwgezet ik ben. Dit bewijst dat ik zeer attent en voorzichtig zal zijn met betrekking tot het werk dat ik doe, dus je kunt er zeker van zijn dat er weinig correctie nodig zal zijn’ 

Sterk antwoord 


Een sterk antwoord ligt niet in het ontkennen van je zwakke punten benoemen tijdens je sollicitatie, maar in het omarmen ervan. Iemand met veel zelfkennis weet hoe hij/zij op een goede manier om moet gaan met deze eigenschappen en kan de recruiter daarvan overtuigen. 

Ga dus op zoek naar je eigen zwakke punten, beken dat je niet perfect bent, zorg voor een goed herstel en overtuig jouw potentiële werkgever op een geloofwaardige manier dat deze eigenschappen geen belemmering vormen voor het uitvoeren van de functie! 

Wil jij niets aan het toeval overlaten als je gaat solliciteren voor die ene gave baan? Lees onze tips dan maak je een goede kans om op gesprek te mogen komen.


Wil je niets missen over de nieuwste sollicitatie ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Auteur: Mauro Cardinaal
Artikel over: Zwakke punten benoemen tijdens je sollicitatie