Skip to content
Login kandidaat

Login opdrachtgever

Betekenis Yin Yang in je werk en privéleven

Soms kom je in je leven voor bepaalde keuzes te staan, zoals bij het kiezen van een baan. Je gezonde verstand staat dan in tegenstelling tot de keuze die je vanuit je hart wil maken. Het kiezen van de juiste baan is belangrijk en moet in evenwicht zijn met je privéleven. Als je dit evenwicht gevonden hebt, ben je over het algemeen minder gestrest, meer uitgerust en kan dit zich uiten in een gelukkiger gevoel. We laten je aan de hand van Yin Yang zien hoe jij voor een betere balans tussen werk en privé kan zorgen, zodat je relaxter door het leven kan!

Juiste balans tussen werk en privé

Voor veel mensen is door corona soms de balans tussen werk en privé verstoord. Thuiswerken kan zorgen voor isolatie, wat eventueel kan leiden tot demotivatie. Of juist in een huis vol met mensen, kunnen werk en huishoudelijke taken soms door elkaar heen lopen. Voor sommige mensen kan thuiswerken de juiste balans zijn tussen werk en privé, maar voor sommige mensen zorgt dit juist voor meer stress en vermoeidheid doordat er geen duidelijke grenzen zijn. Maar hoe doe je dat nou? Hoe zorg je voor de juiste balans tussen je werk en je privéleven?

Yin Yang

Daarvoor kijken we naar de betekenis van het oud-Chinese symbool, Yin Yang. Yin en Yang staan symbool voor tegenstelling. Dat zie je er ook in terug. Het symbool is een oneindige cirkel die bestaat uit vijftig procent wit en vijftig procent zwart. In het witte gedeelte bevindt zich een zwarte stip als kiemkracht en in het zwarte gedeelte is het precies het tegenovergestelde.

Yin en Yang staan lijnrecht tegenover elkaar. Zo staat Yin voor vrouwelijk, de maan en water, terwijl Yang voor mannelijk, de zon en vuur staat. Het is een beweging van tegenpolen die gezamenlijk weer één geheel vormen. Wanneer de cirkel heel snel zou ronddraaien, zou het Yin wit en het Yang zwart in elkaar overvloeien, waardoor de kleur grijs ontstaat. De betekenissen hier van zijn evenwicht en harmonie.

Iets kan immers ook niet bestaan zonder een tegenhanger. Je kan niet de juiste baan vinden, als je geen privéleven hebt. Zonder het één zou het ander er niet zijn. Zonder betekenis van Yin en Yang is er geen balans

Een evenwicht vinden

Bij het vinden van de balans tussen werk en privé, kijk je dus naar het tegengestelde, zoals bij Yin Yang, om zo het juiste evenwicht te vinden. Het is belangrijk dat het ene het andere niet onderdrukt en het gescheiden blijft. Zo liep bij het voorbeeld van thuiswerken tijdens corona, het werk en privéleven door elkaar, waardoor de balans verstoord werd.

Zorg ervoor dat je je doelen zowel op werk als in je privéleven behaalt, aan beide evenveel aandacht besteed en een duidelijke grens opstelt tussen werk en privé. Je werk en privéleven zijn ook twee tegengestelde dingen, maar samen zorgen ze voor één geheel. Als je baan goed samengaat met je privéleven, maar het niet door elkaar loopt, heb je de juiste balans gevonden. De meeste mensen voelen zicht dan gezonder, presteren beter en hebben meer voldoening in hun werk.


Vond je dit een interessant artikel en wil je meer weten of heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op via +31 (50) 211 07 17 of  info@brainconsultant.nl.  We maken graag kennis met je!
Ben je benieuwd naar andere artikelen? Keer dan terug naar onze nieuws pagina om meer te lezen!

Neem een kijkje op de websites van onze partners en vind andere interresante artikelen:

Of neem een kijkje op onze socials!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *