Skip to content
Login kandidaat

Login opdrachtgever

De Cashflow-crisis van 2021

De Cashflow-crisis van 2021 statement

De Cashflow-crisis van 2021 | We hebben het allemaal over 2020 als een zwaar en moeilijk jaar maar 2021 kan nog wel een schepje pit hier bovenop leggen. Dit komt natuurlijk niet volkomen onverwacht. Door de coronacrisis zijn er steunpakketten geleverd voor complete branches die praktisch al een strop om hun nek hadden tijdens de eerste lockdown. Uiteindelijk komt het punt dat bedrijven hun facturen niet meer direct kunnen betalen en daarmee komen we aan bij de titel: Cashflow-Crisis in 2021.

Om het geheugen even op te frissen leg ik eerst de termen ‘cashflow & cashflow statement’ uit om precies te begrijpen wat deze cashflow crisis nou echt voor Nederland gaat betekenen.

Cashflow

De cashflow is het nettobedrag van geldmiddelen en kasequivalenten die naar en uit een bedrijf worden overgebracht. Op het meest fundamentele niveau wordt het vermogen van een bedrijf om waarde te creëren voor aandeelhouders bepaald door het vermogen om positieve cashflow te genereren, of meer specifiek, de vrije cashflow op de lange termijn te maximaliseren

Cashflow statement

De cashflow statement is een financieel overzicht dat een overzicht geeft van het bedrag aan geldmiddelen en kasequivalenten dat een bedrijf binnenkomt en verlaat. De cashflow statement (CFS) meet hoe goed een bedrijf zijn kaspositie beheert, wat betekent hoe goed het bedrijf geld genereert om zijn schuldverplichtingen te betalen en zijn bedrijfskosten te financieren.

Voor een groot aantal bedrijven ziet dit er helaas niet heel florisant uit. Johan Geeroms, Risk Director van Euler Hermes Nederland stelt: ‘’Een groot deel van het bedrijfsleven lijdt volgend jaar tot 20% meer operationeel verlies in vergelijking met het pre-crisis niveau’’. De kanttekening hierbij is natuurlijk wel dat dit ingezoomd is op de coronagevoelige branches. Er wordt namelijk gespeculeerd dat zodra het vaccinatieprogramma begint de financiële steun rap wordt afgebouwd terwijl deze steun lang niet voldoende was voor veel bedrijven om überhaupt te overleven. Economisch herstel zal volgens dezelfde bronnen uitblijven tot 2022. Deze hele som bij elkaar opgeteld heeft slechts een uitkomst, enorme kasstroomproblemen.

De bal ligt bij de overheid

De Cashflow-crisis van 2021 kan voorkomen worden door de overheid. Zij zijn de belangrijkste schuldeiser van het bedrijfsleven. Wanneer de overheid de druk laat vieren met betrekking tot het betalen van belastingen en aflossen van steunpakketten hebben de getroffen bedrijven meer ruimte om weer tot gezonde financiële verhoudingen te kunnen komen.

Geeroms roept op tot alertheid want de partners en bedrijven die eerst zo sterk stonden kunnen nu aan een zijden draadje van vreemd vermogen hangen. Wanneer die bedrijven het niet meer redden kunnen ze een domino-effect veroorzaken als je vertrouwt op een grote opdracht van hun zijde bijvoorbeeld.

Zwarte vlek groter dan aangenomen

De focus vanuit de media ligt voornamelijk op de getroffen horeca, cultuur, entertainment en toerisme branches. Het enige probleem is dat het als een mycelium netwerk van paddenstoelen allemaal met elkaar verweven is. Zoals we ook al bij de vorige crisis zagen kunnen hele grote bedrijven plotseling omvallen met alle gevolgen van dien. Vaccinatieprogramma’s zullen in het najaar van 2021 waarschijnlijk pas klaar zijn en tot die tijd blijft corona zijn enorm verwoestende werking nog doorgaan met nieuwe (gedeeltelijke) lockdowns en maatregelen.

Cashflow-crisis van 2021 -2

Benieuwd naar andere gerelateerde artikelen, neem een kijkje op onze nieuws pagina!

Auteur: Frank Postma
Artikel over: Cash-flow crisis