Overgekwalificeerd voor een functie

Geschreven door: Silvia op 19 augustus 2020

Overgekwalificeerd voor een functie: Ja je leest het goed, en misschien heb je het al wel eens meegemaakt dat je werd afgewezen om deze reden. Laatst schreef ik een artikel waar constant afgewezen worden centraal stond (link artikel) maar dan door concurrentie op de arbeidsmarkt door personen met betere diploma’s etc. Er is ook een slag mensen dat solliciteert op functies waarvoor zij eigenlijk een te hogere opleiding hebben gedaan, maar dit gebeurt meestal wanneer er voor een functie ook nog een bepaalde tijd werkervaring vereist is. Het is namelijk heel leuk dat je commerciële economie cum laude afgerond hebt, maar je hebt nog geen flauw idee hoe het eraan toe gaat binnen scrum teams en in het echte kantoorwezen, dus vandaar ‘ervaring gezocht’. Maar ja, je stelt je tactisch op en solliciteert op een functie lager dan jouw kwalificaties en dan krijg je dit terug: ‘sorry maar je bent overgekwalificeerd voor deze functie’’. 

Wat kan je hieraan doen?  

Wellicht ben je in je sollicitatiebrief niet transparant genoeg geweest over je intenties. Vermeld duidelijk dat je op deze functie solliciteert om te blijven en door te groeien, maar eerst de gewenste ervaring wilt opdoen en wil meedraaien binnen het team en dat je daarom solliciteert op een ondergeschikte functie, uiteraard niet met een neerbuigende toon want dat komt de rest van het proces niet bepaald ten goede.  

Jouw kwalificaties: een master en nog wat aanvullende cursussen etc. kunnen er ‘duur’ uitzien voor de werkgever neem daarom een flexibele houding aan met betrekking tot de salaris onderhandeling. Dit betekent niet dat je je zwak hoeft op te stellen maar accepteer wel dat je niet direct het salaris krijgt van de functie waar je uiteindelijk in terecht zou willen komen. 

Copyright © 2020 Brainconsultant

Welkom! Deze website maakt gebruik van Cookies

Leuk dat jij mogelijk van onze dienstverlening gebruik wilt maken. Via de knop "instellingen" kun je aangeven of wij je voor marketingdoeleinden mogen volgen. Wil je dit niet dan klik je op "akkoord en sluiten" Alleen de noodzakelijke en statistiek-cookies worden verzameld maar geen persoonsgegevens. Dit helpt en ons de site te verbeteren. 🙂 Veel leesplezier!

Privacy policy | Akkoord & sluiten
Instellingen

Neem contact met ons op!
Elke werkdag van 8:30 t/m 17:30