Prinsjesdag: wat je moet weten over de miljoenennota

Geschreven door: Dorien Van der Gugten op 19 september 2018

‘’Meer mensen in Nederland moeten concreet gaan merken dat het economisch goed gaat’’. Dat zei koning Willem-Alexander in zijn jaarlijkse troonrede. Afgelopen dinsdag, 18-9-2018 was het weer Prinsjesdag. Minister Hoekstra van Financiën kwam met het koffertje naar de Tweede Kamer om daar de Miljoenennota, oftewel de begroting voor 2019, aan te bieden. Hieronder lees je alles wat je moet weten over de miljoenennota voor 2019 gericht op financiën, werk, economie en belastingen!

Financiën

Het komende jaar zal de economie groeien met 2,6%. Gemiddeld zal de koopkracht komend jaar 1,5% hoger zijn dan dit jaar. De werkloosheid komt uit op het laagste niveau sinds 2001, op 320.000.Ook is het zo dat de huishoudens het in 2019 beter gaan krijgen dan in 2018. Niet allemaal, zo’n 96%. Alle inkomensgroepen gaan erop vooruit, alleen de laagste inkomens profiteren er het minste van.

Werk

Voor gepensioneerden wordt een plus voorzien van 1,6%, voor werkenden een plus van 1,5% en voor uitkeringsgerechtigden een plus van 0,9%. Heb jij dus nog geen baan gevonden? Meld je dan snel aan bij onze Brain Search Online en dan profiteer jij ook van die 1,5%!

Verder is er nog een voordeel voor werknemers die tussen de 20.000 en 60.000 euro per jaar verdienen. De arbeidskorting stijgt voor hun, dat betekent dus dat ze meer overhouden van hun loon.

De algemene heffingskorting stijgt ook. Dat is een korting op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Deze heffing is er voor iedereen in Nederland die loonbelasting/inkomstenbelasting betaalt. Mensen die minder verdienen, krijgen meer korting. Zo hoeven ze minder belasting te betalen. Het besteedbare inkomen kan tot wel 184 euro toenemen.

Economie

Het kabinet investeert dit jaar minstens één miljard euro in het toekomstfonds Groningen.

De btw wordt ook weer verhoogd. Producten die onder het lage btw-tarief vallen gaan per 1 januari 2019 omhoog van 6% naar 9%. Het kabinet gaat er vanuit dat we per huishouden zo’n 300 euro meer kwijt zullen zijn. Staatssecretaris Mona Keijzer van het CDA, komt volgend jaar met een wet waarmee ze overnames in de Nederlandse telecommunicatiesector mag verbieden/ terugdraaien. Dat kan Mona Keijzer alleen doen als een overname een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid.

Dit waren dus een aantal punten gericht op de financiën, werk, economie, belastingen en loon. Zo goed als alle punten klinken positief voor werknemers. Heb jij nou nog geen baan? Klik dan hier om naar onze BSO pagina te gaan en schrijf je in!

Copyright © Brainconsultant

GDPR Consent

Edit your consent settings or view privacy policy.

Neem contact met ons op!
Elke werkdag van 8:30 t/m 17:30