Skip to content
Login kandidaat

Login opdrachtgever

Analytisch vermogen I Hoe toon ik het aan?

Analytisch vermogen is gewild in veel industrieën en wordt in veel functiebeschrijvingen als een vereiste genoemd. Zo kan het analytische vermogen jou helpen bij het onderzoeken van complexe problemen, het nemen van beslissingen en het ontwikkelen van oplossingen

In dit artikel onderzoeken we de betekenis van analytisch vermogen, hoe je dit kunt bepalen en welke van deze vaardigheden je bezit. Tevens leggen we haarfijn uit hoe je deze kwaliteiten kunt benadrukken tijdens het wervingsproces/sollicitatiegesprek.

Wat is analytisch vermogen?

Analytische vaardigheden verwijzen naar het vermogen om informatie te verzamelen en te analyseren, problemen op te lossen en beslissingen te nemen. Werkgevers zoeken werknemers met het vermogen om een probleem te onderzoeken en op een tijdige, efficiënte manier de ideale oplossing te vinden. De vaardigheden die nodig zijn om problemen op te lossen, staan bekend als analytische vaardigheden.

Analytische vaardigheden zijn dus essentieel als het gaat om het oplossen van problemen.  Zonder hen wordt een sollicitant kwetsbaar gemaakt te midden van de schat aan concurrenten, en is de kans klein dat ze de baan krijgen die ze willen.

Voorbeelden van analytische vaardigheden zijn:

 • Onderzoek
 • Gegevens- en informatieanalyse
 • Probleemoplossing
 • Creativiteit
 • Kritisch denken
 • Communicatie


Bijna overal nodig!

Analytisch vermogen wordt in veel beroepen gevraagd. Dat geldt voor technische beroepen, leidinggevende functies, financiële beroepen maar ook in de medische sector worden veel analyses gemaakt. Kortom: er is moeilijk een lijst te produceren waar deze vaardigheid wordt gevraagd.

Analytische vaardigheden aantonen tijdens de sollicitatie

Is analytisch vermogen een vereiste in een sollicitatie? Dan krijg je tijdens het sollicitatiegesprek waarschijnlijk de vraag om dat aan te tonen. Praktische voorbeelden over hoe jij met een bepaalde situatie omgaat, zijn hierbij je beste vriend. Je analytische vaardigheden kunnen worden beoordeeld als jou een competentiegerichte interview vraag wordt gesteld over het oplossen van een probleem.

Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Geef me een voorbeeld van een moment waarop je een onverwacht obstakel tegenkwam bij een project. Wat heb je gedaan?
 • Geef me een voorbeeld van een moeilijk probleem dat je buiten je cursus moest oplossen. Hoe heb je het benaderd?
 • Vertel me eens over een keer dat je als team een ​​probleem hebt opgelost.

Om uw analytische vaardigheden aan te tonen bij het beantwoorden van dit soort vragen, moet je duidelijk kunnen uitleggen hoe je een realistische inschatting van de situatie hebt gemaakt en opties verkend en geëvalueerd hebt. Je kunt ook commerciële bewustwording of interviewvragen krijgen die een beroep doen op jouw analytische vaardigheden. Deze kunnen variëren, maar kunnen het volgende omvatten:

 • Wat is volgens jou de grootste uitdaging waarmee we de komende 12 maanden worden geconfronteerd? (Je moet de prestaties en bedrijfsplannen van het bedrijf hebben geanalyseerd, een idee hebben van de concurrenten en een idee hebben van hoe de economie en bredere politieke gebeurtenissen het bedrijf kunnen beïnvloeden.)
 • Wat zou je doen als er een conflict was tussen de teamleden die u leidde? (Dit wordt hoogstwaarschijnlijk gevraagd in sollicitatiegesprekken voor banen voor traineebeheer. Je moet aantonen dat je de motivaties en het gedrag van de mensen die bij conflicten betrokken zijn, kunt analyseren.)
 • Hoe verhouden onze producten zich tot die van onze concurrenten? (Dit wordt waarschijnlijk gevraagd in interviews voor banen in consumentengoederen en detailhandel; je moet de markt hebben geanalyseerd om dit goed te kunnen beantwoorden.)
 • Als je 100 miljoen had, waar zou je dat dan in investeren? (Dit wordt hoogstwaarschijnlijk gevraagd in interviews voor financiële en investeringsbanen. Je moet aantonen dat je de huidige financiële situatie en het gedrag van de markten hebt geanalyseerd).

De beste manier om jouw analytische vaardigheden te tonen tijdens een interview, is door jouw denkprocessen uit te leggen wanneer je antwoord geeft: laat jouw logische benadering en kritisch denkvermogen zien.

Belangrijkste leerpunten

 1. Analytische vaardigheden verwijzen naar het vermogen om informatie te verzamelen en te analyseren, problemen op te lossen en beslissingen te nemen.
 2. Je gebruikt analytische vaardigheden bij het detecteren van patronen, brainstormen, observeren, gegevens interpreteren en beslissingen nemen op basis van de vele factoren en opties die voor jou beschikbaar zijn.
 3. De meeste soorten werk vereisen analytische vaardigheden. Je gebruikt ze om problemen op te lossen die misschien geen voor de hand liggende oplossingen hebben
 4. Er zijn veel soorten analytische vaardigheden, waaronder communicatie, creativiteit, kritisch denken, data-analyse en onderzoek.
 5. Benadruk en geef voorbeelden van je vaardigheden in jouw cv, sollicitatiebrief en interviews.

Vond je dit een interessant artikel en wil je meer weten over hoe jij jezelf het beste kunt presenteren tijdens een sollicitatiegesprek? Neem contact met ons op en we zullen je alle ins-en outs erover vertellen! Ons persoonlijk spreken? Dat kan ook! Neem gerust contact met ons op via +31 (50) 211 07 17 of  info@brainconsultant.nl.  We maken graag kennis met je!

Auteur: Mauro Cardinaal
Artikel over: Analytisch vermogen


Meer weten?

Analytisch vermogen LinkedIn Recruiter Seat
LinkedIn Recruiter Seat

Werkzoekende? Profileren op LinkedIn doe je zo!

Waarom is het als werkzoekende van enorm belang dat jij je LinkedIn pagina up-to date houdt en het als digitale visitiekaartje gebruikt?


Lees meer…

Analytisch vermogen Marketingtrends

Marketingtrends voor financiële dienstverlening

In tijden van crisis is het vooral belangrijk dat bedrijven zich snel aanpassen. Dus als je de marketingtrends van 2021 begrijpt, kunt u beter anticiperen op de toekomst van de financiële dienstverlening

Lees meer…