Skip to content
Login kandidaat

Login opdrachtgever

Hoe schrijf je de perfecte open sollicitatiebrief? (+voorbeelden)

Open sollicitatie (banner)

Open sollicitatie voorbeeld

Een open sollicitatie is een sollicitatie bij een bedrijf waar je graag zou willen werken zonder dat er een concrete vacature is. Veel werkzoekenden weten al dat een groot percentage van de banen niet op wordt geadverteerd en sommige bedrijven adverteren geen eens vacatures.

In feite wordt slechts ongeveer een kwart van de beschikbare vacatures geadverteerd. Het is dus mogelijk dat uw open sollicitatiebrief op het bureau van de wervingsmanager terechtkomt op een moment dat hij toevallig op zoek is naar iemand met uw talenten en kwalificaties. 

Een open sollicitatiebrief – ook wel een spontane sollicitatiebrief genoemd kan daarom deuren voor je openen, maar hoe schrijf je zo’n brief en zijn er goede voorbeelden van? Alle antwoorden op je vragen staan in dit artikel.

Open sollicitatiebrief

Het sturen van een cv en een open sollicitatiebrief naar een werkgever, ook al weet je niet zeker of er vacatures zijn, is een manier om je kandidatuur te laten opvallen. 

Als u over vaardigheden beschikt die het bedrijf nodig heeft, kan het u zelfs in aanmerking nemen voor een geheel nieuwe functie.

TIP: Als u een bedrijf heeft waar u graag voor zou willen werken, overweeg dan om de tijd te nemen om contact op te nemen, ongeacht of de organisatie momenteel mensen aanneemt.

Naar welke bedrijven en personen schrijf je jouw sollicitatiebrief?

Je moet niet zomaar een brief sturen, maar je maakt vooraf een selectie van bedrijven die bij jou zouden passen. Misschien heb je goede verhalen gelezen over het bedrijf of ken je iemand die er – naar alle tevredenheid werkt. Bepaal welke afdeling het beste bij jou past. Je kunt interessante sollicitatiebrieven naar meerdere afdelingen sturen – zorg er dan wel voor dat je ze personaliseert met de naam van de persoon. Als de afdelingshoofden niet op de website van het bedrijf staan, bel dan het hoofdkantoor en vraag aan wie je de brief moet richten.

Je hebt een grotere kans op een reactie als je al een contactpersoon hebt binnen de organisatie. Je sollicitatie is dus veel effectiever als je deze kunt richten aan een persoon die je al gesproken hebt over je mogelijkheden binnen de organisatie. Dit telefoontje is de allereerste indruk die de organisatie van je krijgt, dus een goede voorbereiding is essentieel.

Opening van de brief: aandacht trekken (attention)

Een krachtige openingszin is de kern van de brief. Dit is uitermate belangrijk, dus begin hier altijd mee! 

Drie manieren om de open sollicitatiebrief mee te beginnen:

  • Richt op het bedrijf;
  • Richt je op de functie;
  • Richt je op jezelf.

Geef in ieder geval aan hoe je over het bedrijf hebt gehoord en waarom je specifiek de ontvanger hebt gekozen. Stel jezelf vervolgens voor door je ervaring en kwalificaties samen te vatten. In feite verkoop jezelf aan de werkgever, dus zorg ervoor dat je jouw prestaties benadrukt met een paar solide voorbeelden. Kies voorbeelden die specifiek betrekking hebben op het bedrijf.

Middendeel van de brief: Maak jezelf interessant (intrest/desire)

Aangezien je niet weet of er vacatures beschikbaar zijn, geef je het type functie aan waarnaar je op zoek bent. Druk je oprechte interesse uit in de organisatie door je bewondering of respect te tonen voor hun werk. Voer een zoekopdracht op internet uit en kijk of het bedrijf prijzen heeft gewonnen of pers heeft ontvangen. Gebruik dat onderzoek om specifieke projecten of aspecten van hun werk aan te wijzen waarvan jij denkt dat je eraan kunt bijdragen.

Afsluiten: Wees proactief (action)

Voordat de open sollicitatie de deur uitgaat is het belangrijk dat je waardering uitspreekt naar de werkgever of wervingsmanger voor het beoordelen van jouw sollicitatie en het overwegen van jou voor de functie. De wervingsmanger neemt de tijd om te lezen wat je hebt geschreven, dus het uiten van je dankbaarheid voor die tijd is een slimme en professionele manier om de open sollicitatie af te sluiten.

Voorbeeld: “Ik waardeer de tijd die u hebt genomen om mijn sollicitatiebrief te lezen. Aangezien u waarschijnlijk een aantal sollicitaties en brieven hebt ontvangen voor deze ‘open positie’, ben ik u alvast dankbaar voor de tijd die u hebt besteed aan het lezen over mij en wat mij geschikt zou maken voor deze functie. “

Eindig de open sollicitatiebrief door te zeggen wanneer je contact met de werkgever/wervingsmanager opneemt voor een vervolg. Vraag in je laatste alinea de lezer om een informatief sollicitatiegesprek. Een informatief sollicitatiegesprek kan op den duur leiden tot een echte baan, maar het gaat erom dat je voor iemand komt die je meer over het bedrijf kan vertellen en dat het je de kans geeft om je kwalificaties te verkopen.

Concluderend: In wezen vraag je om een sollicitatiegesprek, dus zorg ervoor dat al jouw contactgegevens in de sollicitatiebrief staan. Vergeet niet te vermelden dat jouw cv is bijgevoegd en sluit af met een formele slotbegroeting.

Het is altijd handig om voorbeelden van een open sollicitatie te hebben, op basis hiervan kan je makkelijk je eigen sollicitatiebrief schrijven

Hieronder hebben we twee professionele voorbeeldbrieven geschikt voor een open sollicitatie.

Open sollicitatie voorbeeld I

Open sollicitatie voorbeeld I

Open sollicitatie voorbeeld II

Bij open sollicitatie voorbeeld II is het geval dat er geen afstudeerstagiair wordt gezocht, maar een meewerkstagair. Ondanks dat er dus niet specifiek wordt gezocht naar jouw functie, wil je de werkgever toch overtuigen om jou als afstudeerstagiair aan te nemen. 

Hieronder staat een voorbeeld hoe je de inleidende mail moet vormgeven, gevolgd door de open sollicitatie die je in de bijlage moet bijvoegen:

Beste (HEER OF MEVROUW ACHTERNAAM CONTACTPERSOON), 

Ondanks dat het lijkt in de vacature dat jullie op zoek zijn naar een meewerk stagiair zou ik graag van de gelegenheid gebruik willen maken om een open sollicitatie in te dienen voor een afstudeerstage als marktonderzoeker. Ik ben ervan overtuigd dat ik als afstudeer stagiair van net zo veel toegevoegde waarde zal zijn voor uw organisatie. Als er ruimte is voor een afstudeer stagiair of u bereid bent de mogelijkheden te bespreken om een middenweg te vinden tussen een meewerk en afstudeerstage hoor ik graag van u!

Met vriendelijke groet,

[VOORNAAM & ACHTERNAAM]

Bijgevoegd in de bijlage vindt u mijn CV en motivatiebrief

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/……..

Open sollicitatie
Open sollicitatie voorbeeld II

Curriculum Vitae (CV) bij een open sollicitatie

Ook je Curriculum Vitae (CV) moet opvallen! Zeker bij een open sollicitatie kun je jouw CV niet aanpassen aan een functie. Alles moet dus helemaal in orde zijn! Op cvcheck.info kun je jouw CV gratis online laten checken door ervaren recruiters.

Vond je dit een interessant artikel (Hoe schrijf je de perfecte open sollicitatiebrief? (+voorbeelden) en wil je alles weten over solliciteren naar jouw droombaan? Neem contact met ons op en we zullen je alle ins-en outs erover vertellen! Ons persoonlijk spreken? Dat kan ook! Neem gerust contact met ons op via +31 (50) 211 07 17 of  info@brainconsultant.nl.  We maken graag kennis met je!

Benieuwd naar andere gerelateerde artikelen, neem een kijkje op onze nieuws pagina!

Auteur: Mauro Cardinaal
Artikel over: Hoe schrijf je de perfecte open sollicitatiebrief (+voorbeelden)