Skip to content
Login kandidaat

Login opdrachtgever

Voorbeelden sollicitatiebrief: Hoe schrijf je perfecte brief?

Tekst over voorbeelden sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief is vaak de eerste kennismaking tussen jou en een potentiële werkgever. Het is een belangrijk document dat je de kans geeft om jezelf te presenteren, je vaardigheden en ervaringen te benadrukken, en te laten zien waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de functie. Het schrijven van een overtuigende sollicitatiebrief kan alleen soms nog best lastig zijn. In dit artikel geven wij jou een paar voorbeelden van een goed geschreven sollicitatiebrief.

Een paar tips

Voordat we de voorbeelden laten zien, hebben wij eerst nog een paar onmisbare tips voor de perfecte brief:

  1. Onderzoek de functie en het bedrijf: Voordat je begint met schrijven, zorg ervoor dat je een duidelijk begrip hebt van de functie-eisen en het bedrijf. Bestudeer de vacature, lees de website van het bedrijf en zoek naar informatie over de cultuur en waarden.
  2. Begin met een sterke openingszin: Begin je brief op een pakkende manier om de aandacht van de lezer te trekken. Je kunt bijvoorbeeld verwijzen naar een specifiek aspect van de vacature of het bedrijf dat je aanspreekt.
  3. Introduceer jezelf en je interesse: Geef een beknopte introductie van wie je bent en waarom je geïnteresseerd bent in de functie. Benadruk jouw relevantie en motivatie.
  4. Beschrijf je vaardigheden en ervaring: Presenteer je vaardigheden en werkervaring die relevant zijn voor de functie. Gebruik specifieke voorbeelden om je prestaties en successen te benadrukken.
  5. Koppel jouw vaardigheden aan de functie-eisen: Maak een duidelijke link tussen jouw vaardigheden en de vereisten van de functie. Laat zien hoe jouw ervaring en capaciteiten jou de ideale kandidaat maken.
  6. Toon enthousiasme en motivatie: Laat zien dat je enthousiast bent over de mogelijkheid om bij het bedrijf te werken. Bespreek specifieke aspecten van het bedrijf die je aanspreken en waarom je gelooft dat je goed zou passen binnen de organisatie.

Voorbeelden sollicitatiebrief

Hieronder zie je een voorbeeld van een sollicitatiebrief. We laten je ook zien waar je de bovenstaande tips kan verwerken in de brief.

Geachte [Naam van de ontvanger],

Introductie (tip 2 en 3): Begin je brief met een sterke openingszin waarin je de functie vermeldt waarnaar je solliciteert en waarom je geïnteresseerd bent in het bedrijf.

Argumentatie (tip 4 en 5): Beschrijf in de volgende alinea’s je relevante ervaring, vaardigheden en prestaties. Maak een duidelijke link tussen jouw achtergrond en de vereisten van de functie. Gebruik concrete voorbeelden om je beweringen te ondersteunen en benadruk hoe jouw bijdrage waarde kan toevoegen aan het bedrijf.

Motivatie (tip 1 en 6): Laat zien waarom je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Bespreek specifieke aspecten van het bedrijf die je aanspreken, zoals de bedrijfscultuur, waarden of prestaties. Toon enthousiasme en toewijding.

Afsluiting: Sluit de brief af met een positieve noot. Bedank de lezer voor hun tijd en overweeg om te vermelden dat je graag de mogelijkheid zou willen hebben om je sollicitatie in een persoonlijk gesprek verder toe te lichten.

Je kan deze opzet eigenlijk voor al je sollicitatiebrieven gebruiken die je in de toekomst gaat schrijven, want alle punten zitten erin die je zou moeten benadrukken bij het schrijven van de juiste brief. Succes met het schrijven van jouw brief!


Vond je dit een interessant artikel en wil en je meer lezen? Ga dan naar onze nieuwspagina!

Heb je een vraag over een artikel of vacature? Of wil je ons om een andere reden graag spreken? Neem gerust contact met ons op via 050-211 0717 of info@brainconsultant.nl. We maken graag kennis met je!

Artikel over: Voorbeelden sollicitatiebrief
Auteur: Morris van Santen

Neem ook een kijkje bij onze partners:
HBO IT Talents | ICT
MCPHoreca | Horeca