Elk jaar komt de grote corporate ‘Robert Walters’ met een onderzoek van flinke omvang binnen de Finance en IT-sector. Wij bij Brainconsultant vinden dat natuurlijk reuze interessant dus ik heb meteen het document opgevraagd om eens te kijken hoe de arbeidsmarkt ervoor staat binnen deze sectoren en dan met name de statistieken over de arbeidsmarkt binnen Finance & Accounting. Ik heb er een verse dark-roast maling koffie bij gezet want er zijn veel percentages en statistieken uit dit onderzoek naar boven gekomen die een mooi beeld geven van de grote aantrekkelijkheid van deze sector.
Statistieken
Het eerste opvallende feit uit het rapport van Robert Walters is dat het zeer goed gaat, de year-on-year increase in vacatures binnen finance staat op een mooie vierentwintig procent landelijk: ‘’chapeau Nederland’’, nu nog een betere man-vrouw balans vinden.
Hoewel ik zelf uit ervaring op feestjes en borrels hier in Groningen steeds vaker studentes spreek met een financiële studie zijn we nog niet op het niveau van ‘gelijkwaardigheid’ om het maar zo te noemen. Uit het onderzoek bleek namelijk dat de mannen het overwicht hebben met een vierenzestig procent tegen zesendertig procent van de dames met banen binnen deze branche.
Wellicht is het ook gewoon een karaktereigenschap van vrouwen om meer affectie met bijvoorbeeld de zorg te hebben, want ik kom wel altijd veel vrouwen tegen die een carrière in de zorg hebben of ambiëren (of het is gewoon toeval dat ik daarmee in gesprek kom). Natuurlijk wil ik hier geen keiharde uitspraken over doen die uitmonden in een flinke discussie hieronder dus ik laat het veld open en we kijken volgend jaar weer of het percentage gestegen is.
De analisten bij Robert Walters constateerden ook dat de drie meest voorkomende vacatures die van Financial Controller, Assistant-Accountant en Business-Controller zijn. Wanneer men een positie binnen de finance bemachtigd heeft duurt het gemiddeld anderhalf jaar voordat een vast contract om de hoek komt kijken.
Dit is goed nieuws aangezien Nederland in sommige sectoren steeds meer kampt met het feit dat je alleen nog als ZZP-er aan de bak komt omdat het soms zo karig geregeld is binnen bepaalde branches. Hier heeft de financiële sector dus veel minder last van. Ambitieuze ZZP-accountants, consultants, belastingadviseurs etc. daarbuiten gelaten, want dat is ook altijd een interessante tak van sport (voor de eigen portemonnee).
Uit de cijfers met betrekking tot salarisverhogingen blijft finance ook een interessante sector. In 2019 ontving vijfentachtig procent van de respondenten een salarisverhoging en verwacht maar liefst achtentachtig procent van deze groep een verhoging binnen het huidige jaar.
Hoewel het hele bovenstaande verhaal er als een goed gebalanceerd geheel uitziet, blijven wij mensen ook altijd op zoek naar verbetering. De top vier redenen om verder te kijken naar andere functies of groei op de carrière-ladder zijn: groei in functie, salarisverhoging, een nieuwe uitdaging zoeken binnen hetzelfde werkveld en een betere privé en werkbalans vinden.
Al bij al zien de statistieken over de finance en accounting arbeidsmarkt van Nederland er zeer vruchtbaar uit. Als ik iets meer de genen had gehad van mijn vader die werkzaam is als Financial Controller had ik wellicht mijn kansen op een andere tak gezet, want het ziet er allemaal wel zeer aantrekkelijk en rooskleurig uit.
Waar hij mijn M&O en Economie HAVO-eindexamens met twee vingers in de neus eventjes nakeek, zat ik uren te zwoegen om daar een zes en zeven voor binnen te slepen. Ik zeg maar zo, ieder zijn eigen talent. Als getallenreeksen, valuta en enorme Excel-sheets je liggen dan is deze sector een rooskleurig geheel met veel ruimte voor groei, kansen, een fijn salaris en stabiliteit.
Auteur: Frank Postma
Bron: Robert Walters. (2020). Salary survey 2020.