Skip to content
Login kandidaat

Login opdrachtgever

BKR-registratie schulden zorgt voor stress bij studenten

Uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) blijkt dat van de vorig jaar ingeschreven studenten, 6201 eerstejaars een tussen jaar of meerdere tussen jaren hebben gehad. Dat zijn zo’n 1700 méér dan het jaar ervoor. 

BKR-registratie

De plannen van het Bureau Krediet Registratie (BKR) om studieschulden van studenten officieel te gaan registreren zorgen ervoor dat studenten bang zijn om de verkeerde studiekeuze te maken. „Het voedt de onzekerheid en leidt tot keuzestress, prestatieangst en leenangst. Falen mag bijna niet meer. Verkeerd kiezen betekent een jaar extra lenen en schulden maken. zegt ISO-voorzitter Tom van den Brink.„

„Het azen op controle over studieschulden strookt niet met het sociale karakter van het leenstelsel, het is immers een geheel ander soort schuld”, vervolgt hij. Minister Ingrid van Engelshoven is het met ISO eens. Zij vindt dat het een afschrikkende werking heeft van de BKR-registratie en daarom is de regering tegen het plan van BKR.

Wij zijn het eens met Minister Ingrid van Engelshoven en ISO-voorzitter Tom van den Brink. Voor veel aankomende studenten zal de druk namelijk nog hoger worden. Nu maken ze zich niet alleen druk om de studiekeuze, maar ook over eventuele toekomstplannen. Met dit plan denken wij dat er nog meer studenten een tussenjaar zullen nemen. En uiteindelijk misschien wel helemaal niet meer gaan studenten. 

Duaal traject

Een mogelijke oplossing is dat meer werkgevers kiezen voor een duaal traject. Bij een duaal traject wordt werken en leren gecombineerd. De verdeling tussen werken en leren verschilt per opleiding. Aangezien de opleiding betaald word door de werkgever en ze een inkomen hebben, is er geen stress over studieschulden of een mogelijke BKR-registratie. Een stuk prettiger dus.

Bij Brainconsultant hebben wij het HBO IT Talents program. Dit is een duaal traject voor recent afgestudeerde mbo Niveau 4 Applicatie Ontwikkelaars. Zij worden opgeleid tot hbo Software Engineers. Benieuwd of ons HBO IT Talents program ook voor u interessant is? Klik dan hier voor meer informatie. Wij zijn natuurlijk ook bereikbaar telefonisch of via de mail. We staan u graag te woord.

Bron: de Telegraaf, 27 september 2018 
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2606425/studenten-bezorgd-om-bkr-registratie-schulden