Skip to content
Login kandidaat

Login opdrachtgever

Hoe maak je een video CV?

Al enkele jaren zijn de video cv’s in opkomst. Ik heb twee jaar geleden zelf voor het regelen van een stage ook een video cv gemaakt en ik moet zeggen, dit was leuker dan ik voorheen verwacht had, en pakte ook zeer goed uit voor mij. Zelfs de afwijzingen waren leuker omdat je toch complimenten krijgt op ‘het leuke filmpje’ kortom het is een kans die zich aanbiedt tijdens deze digitale revolutie (en al helemaal sinds corona waar steeds meer video aan bedrijfsprocessen te pas komt).  

Dingen waar je tegenaan loopt of hikt zijn: ja maar mijn stem klinkt zo vervelend als het opgenomen is, ik kan helemaal niet presenteren en ga maar door. Ik heb het als volgt aangepakt. Ik had geluk met mijn mediastudio dat ik een prof. Camera (echt zo’n studio joekel) kon huren maar dit is niet noodzakelijk natuurlijk. Camera’s van mobiele telefoons zijn al zo goed tegenwoordig en in een stille kamer heb je dan ook meteen goed geluid. 

Hoe een goede video CV opsturen

Stap 1: Wat wil je over jezelf vertellen?  

Maak een lijstje met jouw sterke punten en talenten en kan je hier iets van voordoen of laten zien bedenk dan hoe je dat gaat doen. Het totaal aan shots moet ongeveer tussen 1 en 2 minuten inzitten. Ik moest destijds een media stage hebben en ben een creatief persoon dus ik maakte een Time Lapse van hoe ik een schilderij maak (Dit is een versnelde video van hoe ik een schilderij maakte). Daarnaast had ik een muziekstudio, dus om aan te tonen dat ik affectie met media heb, ben ik in mijn studio gaan zitten met een eigen gemaakt stuk eronder, tot slot had ik een shot met een kopje koffie, een laptop en een stapel boeken waarin ik vertelde dat ik graag nog wat meer over mijzelf zou vertellen. De video kan je hier vinden! Dus maak een lijstje met dingen die je wil vertellen, en locaties en sets. https://vimeo.com/302662207 

Stap 2: Oefen je verhaal 

Nu je op een rijtje hebt wat je wil vertellen over jezelf en je eigenschappen en waar je dat wil doen is het tijd om je verhaal te oefenen. Probeer enthousiast te praten (niet te enthousiast) maar gewoon opgewekt en vrolijk, en kijk in de camera. Je kan via een camera geen echt oogcontact maken maar denk gewoon dat die lens van de camera een ander persoon is. Uiteindelijk is dat ook zo, namelijk de persoon die het gaat kijken, dus zo vreemd is het ook weer niet. Als je een paar oefen versies hebt gemaakt van je verhaaltje, vraag dan aan wat vrienden om feedback. Verwerk deze feedback in je verhaal en presentatie en ga door naar de volgende stap. 

Stap 3: het filmpje opnemen 

Het is de grote dag, je gaat je filmpje opnemen. Zorg ervoor dat je dit doet na een goede nachtrust, trek een outfit aan die past bij de branche waar je wil werken. Dus geen ‘cool’ t-shirt met tekst erop als je in het bankwezen wil werken maar een mooi (gestreken) overhemd, want kleren maken de man (of vrouw) zoals het spreekwoord luidt. Zorg ervoor dat je niet tegen het licht in filmt en als je je verhaal niet exact weet is het geen probleem, zolang je maar lekker spontaan bent. 

Stap 4: monteren  

Je hebt al je shots verzameld, het klinkt goed en je steelt de show. De shots moeten alleen nog even aan elkaar gemonteerd worden. Dit klinkt lastiger dan het is, hier is een lijstje met gratis video monteer software https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/20-gratis-videobewerkers-software-video-bewerken-67900/ kijk even wat op jouw device kan qua Windows of Mac OS. Je hebt het programma geïnstalleerd en je moet even je drie of vier beelden importeren. Meestal kan je ze op een tijdlijn slepen en in de juiste volgorde zetten, daarna kan je nog wat keuzes maken qua overgang. Hou dit simpel, een naar wit of zwart in elkaar overlopend geheel is het rustigste. Daarnaast is het ook altijd wel leuk om een soort voorblad te hebben waar het filmpje mee begint zodat men direct weet dat het om een video cv gaat.  

Heel veel succes met het maken van je video cv. Het zal even ongemakkelijk zijn, maar geloof mij het opent deuren. 

Wil jij niets aan het toeval overlaten als je gaat solliciteren voor die ene gave baan? Lees onze tips dan maak je een goede kans om op gesprek te mogen komen.

Wil je niets missen over de nieuwste sollicitatie ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Auteur: Frank Postma