Skip to content
Login kandidaat

Login opdrachtgever

Veilig inlenen van arbeidskrachten

Veilig inlenen van arbeidskrachten Brainconsultant

Veilig inlenen van arbeidskrachten

Waar moet ik als organisatie op letten als ik arbeidskrachten inleen?

Er zijn verschillende constructies om personeel in te huren. Zo kun je gebruik maken van flexibel in te huren personeel zoals uitzendkrachten / detacheringskrachten of Payrolling. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van een ZZP ér. Ook kun je je eigen personeel intercollegiaal door detacheren met behoud van salaris of zonder. Vaak wordt er een terugkeer optie bedongen maar dat is niet altijd van toepassing. Er zijn verschillende mogelijkheden om personeel in te huren of eigen personeel te verhuren. Afhankelijk van de duur van de werkzaamheden, kosten en juridische aansprakelijkheid kun je voor een constructie kiezen. Hieronder lees je welke 2 stappen je moet uitvoeren voor het veilig inlenen van arbeidskrachten.

WAADI CHECK

Welke constructie je ook toepast, behalve ZZP, je bent als inhurende organisatie verplicht om de WAADI check, Wet Allocatie Arbeidskrachten Door Intermediairs, uit te voeren. Bij de KvK check je of het bedrijf de juiste SB codes heeft. Doe je dat niet en achteraf blijkt dat het bedrijf waar jij je personeel inhuurt niet de juiste SB codes heeft dan kan je een boete krijgen van bij de eerste overtreding € 12.000, tweede overtreding € 24.000 en derde overtreding € 36.000.

WAADI CHECK

SNA en NEN 4401

nleners die gebruik maken van een uitzendorganisatie met een SNA keurmerk zijn per 1 juli 2012 onder voorwaarden gevrijwaard van de inlenersaansprakelijkheid. Zij worden dan niet meer aansprakelijk gesteld voor de betaling van achterstallige loonheffingen en omzetbelasting van de onderneming die aan het personeel ter beschikking heeft gesteld.Mocht het uitzend of detacheringsbureau of elk ander bedijf waar je personeel van inhuurt, failliet gaat of om andere redenen de loonbelasting niet betaald, dan vorder de belastingdienst de loonheffing bij de volgende in de keten. Dat is vaak de partij de inhuurt.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om te worden gevrijwaard van de inlenersaansprakelijkheid:

  1. Het bureau dat personeel te beschikking stelt moet SNA goedgekeurd zijn. Vaak is een NEN 4401 certificering al voldoende;
  2. 25% van de factuur wordt betaaltd op een G-rekening van het bureau dat personeel te beschikking stelt.

Via onderstaande link kun je in het register van de SNA komen. Je kunt daar de naam van het bureau invoeren. Type hier bijvoorbeeld Brainconsultant in.

SNA REGISTER

WAT IS SNA

Vond je dit een interessant artikel en wil je meer weten ? Neem gerust contact met ons op via +31 (50) 211 07 17 of  info@brainconsultant.nl.  We maken graag kennis met je!

Auteur: Mauro Cardinaal
Artikel over: Veilig inlenen van arbeidskrachten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *