Skip to content
Login kandidaat

Login opdrachtgever

De invloed van digitalisatie

De invloed van digitalisatie is overal te zien. Tijdens het surfen kwam ik een aantal rapporten tegen over: ‘digitalisatie binnen de financewereld’. Als marketeer bij een detacheringsbureau binnen IT en Finance gaat mijn hart hier natuurlijk sneller van kloppen en heb ik ze even onder de loep genomen. Want wat voor invloed heeft digitalisatie nou eigenlijk op de beroepsbevolking en vacatures binnen deze sector. In Nederland en ook daarbuiten zijn we aan het digitaliseren en vaak ook zonder de mening van gebruikers wordt dit doorgedrukt (met meestal een positief eindresultaat). Wat voor invloed heeft digitalisatie en robotisering op de financiële sector?

De invloed van digitalisatie

Het eerste opvallende feit uit het onderzoek van FiN is dat de samenstelling van het opleidingsniveau op de werkvloer binnen de finance wereld aan het verschuiven is. Waar 6 jaar geleden nog 46% van de vacatures die binnen de finance branche openstonden ingevuld werden door mbo-niveau kandidaten is dit versprongen naar 25%. De invulling van hbo’ers met een financiële achtergrond is van 38% naar 46% verschoven. De wo’ers hebben de meeste winst behaald met een stijging van 13%. De kansen op een baan met een mbo-papier binnen de financiële sector is dus sterk gedaald. De verwachting is dan ook dat deze verschuiving gaat aanhouden de komende jaren.

Deze trend is begonnen door het ontstaan van nieuwe standaarden, robotisering en digitalisering op gebied van factuurscanning, offshoring en het standaardiseren van operationele activiteiten in Shared Service Centers, aldus FiN. Ook als we een kijk nemen binnen het takenpakket van de Finance & Control functies heeft de digitalisering een sterke invloed op: financiële advisering (Business Control), accounting (V&W en Balans beheer), crediteuren beheer, debiteuren beheer (order to cash) en interne management rapportages.

Uit het onderzoek kwam namelijk naar voren dat er tegenwoordig een hoge verwachting en affectie verwacht wordt met het visualiseren van processen, omdat deze door de digitale snelweg onzichtbaar geworden zijn. Het onderzoek bracht ook aan het licht dat er steeds meer affiniteit met IT-vaardigheden verwacht wordt van de toekomstige medewerkers. Naast Excel vaardigheden komen hier tegenwoordig vaak ook andere softwarepakketten bij kijken zoals bijvoorbeeld Microsoft Power BI.

Conclusie

Door De invloed van digitalisatie en vereenvoudigen van bepaalde processen binnen bijvoorbeeld controlling zien we het ontstaan van nieuwe functies. Dit zijn bijvoorbeeld de Financial Data Scientist en Power BI-designer. Al met al kun je wel concluderen dat de invloed van digitalisatie en robotisering op de financiële sector een grote rol speelt! Wie weet wat voor functies en functie-eisen er nog meer zullen ontstaan de komende jaren door de sterke greep en snelheid van de IT-sneltrein.

Auteur: Frank Postma. Bron: FiN (2019)

#Finance #IT #Brainconsultant #Groningen