Het tekort in de ICT, een welbekend probleem. Volgens het UWV was in 2017 de helft van alle vacatures van alle ict-vacatures moeilijk te bekleden. Ook in begin 2018 gaf 42 procent van de werkgevers in de ict-sector aan belemmeringen in de werkzaamheden te ondervinden als gevolg van de personeelstekorten. Een tekort aan IT’ers dreigt ook tijdens de coronacrisis waar wij ons nu in bevinden, dit geldt maar liefst voor een kwart van Nederlandse bedrijven. Door de coronacrisis werken veel Nederlanders noodgedwongen vanuit huis, een goed werkende IT-infrastructuur is daarbij van levensbelang. Verantwoordelijken voor het personeel hechten sinds de virusuitbraak nog meer belang aan het vinden van bekwame IT’ers voor hun organisatie.
Zoals je hierboven hebt gelezen, merk je dat het belang van bekwaamde IT’ers in Nederland dus steeds meer toeneemt en er echt een oplossing voor het probleem moet worden gevonden. In dit artikel neem ik je mee naar drie mogelijke oplossingen die genomen kunnen worden om de eerste stap te zetten.
Tekort in de ICT Mogelijke oplossingen
1. Sterkere algemene inspanning op digitalisatie
De eerste oplossing is eigenlijk een heel vanzelfsprekende oplossing voor het tekort in de ICT: digitaal onderwijs moet standaard in het lespakket zitten vanaf het primaire onderwijs. Door de coronacrisis is dit natuurlijk wel in een stroomversnelling gekomen, maar ook als deze crisis voorbij is moet hier zeker verder op worden voortborduurt.
2. Inspanningen voor scholen, jongeren en beroepskeuzes
Ten eerste is het belangrijk om op de korte termijn veel aan omscholing te doen. Daarvoor zijn verscheidende initiatieven. Kijk maar is naar MAKE IT Work project, waarbij de Hogeschool van Amsterdam studenten zonder specifieke ict-achtergrond in een jaar omschoolt tot ict’er op hbo-niveau. Meer weten over deze omscholing voor hoogopgeleiden, neem een kijkje op: https://www.it-omscholing.nl/nl/over-/wat-is-make-it-work-/
Voor de middellange termijn zou het een geweldig idee zijn om te pleiten dat alle hbo- en universitaire opleidingen veel meer aandacht hebben voor ict-onderwijs. Zo kunnen de eerste stappen worden gezet om het tekort in de ICT op te lossen.
3. Inspelen op talentvolle mbo’ers, zoals wij doen met het HBO IT Talents Program
Een voorbeeld hiervan is het HBO IT Talents Program wat wij (Brainconsultant) aanbieden. Dit programma levert een mogelijke oplossing op het tekort aan IT’ers, bij ons programma leiden we getalenteerde vakspecialisten MBO-4 applicatie en mediaontwikkelaar op tot gediplomeerde HBO IT developers. Dit doen we door het aanbieden van een deeltijdopleiding aan deze MBO-4 vakspecialisten. Zij beschikken al veel voorkennis wanneer ze aan de HBO-opleiding beginnen en zijn hierdoor in de beginfase van hun opleiding al direct fulltime inzetbaar voor vier dagen in de week. KPN is één van onze partners en is uiterst tevreden met de samenwerking! Meer hierover weten? Neem dan een kijkje op onze gloednieuwe website waar u hun ervaringen met onze diensten kunt bekijken. https://hboittalents.nl/
Veel ict-bedrijven kijken nu over de grens om hun personeelstekort op te lossen. Ze halen medewerkers uit het buitenland, of verplaatsen zelf hun bedrijvigheid naar andere landen. Dat is voor ict-bedrijven tamelijk eenvoudig. Maar dit is natuurlijk doodzonde voor onze eigen economie… Het maakt niet veel uit of code wordt geschreven in Amsterdam, Seoul of Delhi. Maar voor onze economie is het natuurlijk ZOVEEL beter als al die banen hier blijven en het tekort in de ict wordt opgelost!
Wil je meer weten over IT? Of ben je op zoek naar jouw droombaan in de IT? Blijf dan op de hoogte en mis onze nieuwste artikelen en vacatures niet!
Ons persoonlijk spreken? Dat kan ook! Neem gerust contact met ons op via +31 (50) 211 07 17 of info@brainconsultant.nl. We maken graag kennis met je!
Auteur: Mauro Cardinaal
Artikel over: Tekort in de ICT