Skip to content
Login kandidaat

Login opdrachtgever

Succesvol online sollicitatiegesprek

Online Sollicitatiegesprek

Er zijn honderden, zo niet duizenden, banenzoekenden en dankzij de meer geavanceerde communicatietechnologie kunnen werkzoekenden nu vanuit hun eigen huis solliciteren naar een baan halverwege het land of de wereld. Maar al dit gemak is niet zonder nadelen. Als je ooit hebt deelgenomen aan een online sollicitatiegesprek, is het eerste woord dat in je opkomt waarschijnlijk ‘onhandig’. Vertragingen, verloren signalen, raar ongemakkelijk oogcontact en door elkaar heen praten zijn de regels en niet de uitzonderingen. Desondanks zullen de kostenbesparingen en het gemak ervoor zorgen dat video-sollicitatie gesprekken blijvend zijn. Voor recruiters zijn ze namelijk, een manier om snel eerste ronde-interviews af te nemen, transportkosten te besparen en het interviewproces veel sneller op gang te krijgen dan het plannen van persoonlijke interview.

Hieronder vind je tips die ik heb samengesteld voor video-interviews om onhandigheid te voorkomen en om op te vallen tijdens je online-sollicitatiegesprek: 

Voorbereiding: Online sollicitatiegesprek

Ten eerste is het als kandidaat zijnde belangrijk om in je je achterhoofd te houden dat een ‘online-sollicitatie’ een even zware impact heeft als een ‘persoonlijke sollicitatie’, dus de kandidaat moet ervoor zorgen dat die goed voorbereid is om op afstand te interviewen. Je voorbereiding moet net zo intens zijn voor een video-sollicitatie als elk ander. Google, LinkedIn en andere bronnen maken het onvergeeflijk om onwetend te zijn over het product, de missie en andere informatie van het bedrijf. Bestudeer het bedrijf en de interviewer om ervoor te zorgen dat u klaar bent voor mogelijke video-interviewvragen. Maak een lijst met dingen die u tijdens het interview wilt leren en enkele vragen die u wilt stellen. 

Als je weleens eerder een videogesprek hebt uitgevoerd, dan weet je dat je camera werkt. Is het echt je eerste keer? Doe dan alvast een test met vrienden, dat is laagdrempelig en je weet meteen of je camera werkt en hoe je die het beste kunt instellen. 

Tenslotte is het handig om te weten welke software jouw potentiële werkgever gebruikt voor haar videogesprekken. Er zijn hier talloze mogelijkheden voor denkbaar, hierbij kun je denken aan de gerenommeerde tool Microsoft Teams, maar ook simpelweg aan WhatsApp. Zorg ervoor dat je dit van tevoren test, zodat je weet wat je te wachten staat. Informeer ook naar een handleiding van de gebruikte tool, zodat je iets hebt om op terug te vallen als bijvoorbeeld de verbinding onverhoopt verbroken wordt. 

Omgeving 

Het laatste dat u tijdens het video-sollicitatiegesprek wilt, is storende achtergrondgeluiden en onderbrekingen. Als je vanuit huis interviewt, zoek dan een rustige, schone en goed verlichte kamer. Zorg er indien mogelijk voor dat huisdieren en familieleden in een andere kamer of buitenshuis zijn om ervoor te zorgen dat ze het interview niet onderbreken.  

Stay classy 

Een video-sollicitatie gesprek is net zo goed een persoonlijk sollicitatiegesprek, dus zorg ervoor dat je goed gekleed bent. De juiste etiquette voor sollicitatiegesprekken is om je altijd passend te kleden voor de functie waarin je solliciteert, niet perse een dag op het werk. Zelfs als je weet dat het bedrijf een casual kledingvoorschrift heeft, zullen de meeste interviewers verbaasd zijn als je opduikt in een spijkerbroek en een t-shirt. Hetzelfde geldt voor de videocall. Je kunt je pyjama en badjas weer aantrekken zodra het klaar is.

Oogcontact behouden 

Er is niets belangrijker dan oogcontact als het gaat om het tonen van vertrouwen en betrouwbaarheid. Het is extreem merkbaar als je naar beneden of naar de zijkant van je scherm staart terwijl je praat. Houd tijdens het interview oogcontact door direct naar de camera te kijken, niet naar uw computer of tv-scherm, bij het beantwoorden van vragen. 

Na deze tips zul je het geweldig doen! Kom zelfverzekerd over en wees gewoon lekker jezelf. Dan kan je eerstvolgende video-sollicitatie niet misgaan! 

Wil jij niets aan het toeval overlaten als je gaat solliciteren voor die ene gave baan? Lees onze tips dan maak je een goede kans om op gesprek te mogen komen.

Wil je niets missen over de nieuwste sollicitatie ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Auteur: Mauro Cardinaal
Artikel over: Online sollicitatiegesprek

Note: Video over do & dont’s online sollicitatiegeprek


Meer weten?